Srijeda, 21 Studeni 2018 11:37

Orlanda Tokić do daljnjeg neće obnašati dužnost zamjenice gradonačelnika

Piše:

Orlanda Tokić neće obnašati dužnost zamjenice gradonačelnice do daljnjeg, odnosno do odluke Povjerenstva za sukob interesa u slučaju njene umiješanosti u projekt izgradnje stambene zgrade u sklopu kojeg je trebalo biti prodano i gradsko zemljište na Mihajlu. Odluka je to gradonačelnika Mata Frankovića koju je jutros kazao novinarima.

- Na temelju konstrukcija oporbe, a nakon što sam utvrdio činjenično stanje iz predočenih dokumenata, utvrdio sam kako je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, prije nego što je postala zamjenica gradonačelnika, točnije u siječnju 2017. godine kad nije obnašala nikakvu dužnost u HDZ-u, te u tom trenutku nije bila ni kandidat, potpisala ugovor o izradi projektne dokumentacije s tvrtkom Primorje gradnja, a koji je po zahtjevu tvrtke investitora Primorje gradnja uključivao čestice zemlje od kojih je jedna čestica u vlasništvu Grada Dubrovnika. – kazao je gradonačelnik Franković jutros na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

- Nadalje, privatni investitor je podnio zahtjev prema Gradu Dubrovniku u kojem je iskazao interes za kupnju zemljišta u vlasništvu Grada Dubrovnika, te je, kao kod svake situacije kao ova, upućen da prvo ishoduje lokacijsku dozvolu za cestu, sukladno GUP-u. Nakon toga dio čestice, koji eventualno ostane neiskorišten, može se prodati investitoru. – kazao je gradonačelnik.

- Obzirom da smo u ovoj gradskoj upravi dignuli visoko ljestvicu moralnosti, odlučio sam sve navedene dokumente uputiti Povjerenstvu za sukob interesa koji će utvrditi je li zamjenica Tokić u konkretnom slučaju bila u sukobu interesa ili nije. U međuvremenu, do očitanja Povjerenstva, zamjenica Tokić neće imati nikakvih zaduženja u Gradu Dubrovniku i bit će izuzeta iz svih dužnosti koje su u njenoj nadležnosti. Nakon pravorijeka Povjerenstva za sukob interesa donijet ću daljnje odluke. – rekao je još gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković napomenuvši kako su svi oni prije stupanja na dužnost „imali život i prije toga, kao što je u ovom konkretnom slučaju Orlanda Tokić prije nego je postala kandidatkinja potpisala ugovor s tvrtkom Primorje gradnja koji je obvezivao za izradu idejnog rješenja koji sada oporba prikazuje kao nešto suspektno“.

Franković je kazao kako nije na njemu da nije utvrđuje je li netko kriv ili nije, već da će to uraditi Povjerenstvo, a da je do tada fer i korektno da dotad zamjenica Tokić ne obnaša svoju dužnost.

Orlanda Tokić nije bila na konferenciji, a Franković je kazao kako su „smatrali da je u ovom trenutku najbolje da on kao odgovorna osoba, s obzirom da se ona trenutno povlači, obrati javnosti i reče ono što su odlučili“.

Dubrovački gradonačelnik je također istaknuo kako on ne može znati je li investitor prodao unaprijed neke stanove ili nije, te je kazao kako je točku o prodaji zemljišta povukao nakon što je Maro Kristić kazao kako se upravo to dogodilo, što znači, rekao je gradonačelnik da je investitor prejudicirao kako će kupiti zemljište. Napomenuo je kako se nada da Kristzić čvrsto stoji iza toga, jer ako to nije tako, „ako je iznio neistine, postoji jedna druga vrsta odgovornosti“, kazao je Franković, dodavši da on nije imao takvih spoznaja inače točka o prodaji zemljišta ne bi došla na Vijeće.

- E neće, neće se tako ponašati. – kazao je Franković dodavši kako su “nažalost na kraju i neki drugi akteri tu bili“ te da se zbog toga treba utvrditi odgovornost.

- Treba utvrditi činjenice, kad, što, kad i gdje. To što „srđevci“ tvrde… Oni su po meni odavno bili jedna šuplja priča i šuplja priča će nastaviti i biti jer oni, kao što znate, slabo i zemljopisom vladaju, a kamoli čime drugim. Tako da se ne osvrćem na njih, treba reći da se nikakav šteta nije dogodila, niti bi se dogodila da se zemljište prodalo. Ali, moramo biti moralni. Ako smo mi ako stranka prozivali bivšeg gradonačelnika Vlahušića da daje psolove svome vlastitom bratu, onda istovremeno isti aršin, istu ljestvicu postupanja mi moramo imati prema sami sebi. – kazao je gradonačelnik mato Franković.

- Istovremeno, nisam prijeki sud, možda bi „srđevci“ bili, možda im je to negdje u dubini duše, da ne rečem u nečemu drugom. – dodao je gradonačelnik.

Ako Povjerenstvo utvrdi da je zamjenica Tokić bila u sukobu interesa, Franković je nedvojbeno kazao kako će Orlanda Tokić biti pozvana na povlačenje, odnosno ostavku.

Na pitanje zna tko je uopće investitor s obzirom da se svo vrijeme spominje Marija Konjuha iako je direktorica Primorje gradnje i osnivačica tvrtke Andrea Perić gradonačelnik je odgovorio:

- Investitor je Primorje gradnja. Znam da su se spominjala tu raznorazna imena nekih ljudi koji uopće nisu upisani u registru tvrtke Primorje gradnja. – kazao je, a zatim „opleo“ po vijećnicima:

- Moram napomenuti da mi imao ovakvih sličnih zahtjeva na desetke, ne u ovom, nego i u mandatima bivše vlasti. Vijećnici se sad prave da nisu ništa znali. Čekajte… Oprostite… Ako vi dobijete materijala, vezano uz ukidanje statusa puta (sjednica 28. svibnja 2018. op.a.), dobijete česticu, točku, pa kako vi kao vijećnik Grada Dubrovnika gdje vas je izabrao narod i za što dobivate naknadu, ne čiatte materijale i onda kažu netko ih je preveslao. Kako vas je preveslao, jeste li digli ruku za to. Kako dižeš ruku za nešto što ne znaš što je. – rekao je Franković kazavši kako „srđevci“ idu okolo i „malom solnjekom svima nama sole pamet, ali konstantno zaboravljaju s vremena na vrijeme sebe posolit“.

Na kraju je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kazao kako neće biti prodaje ovog zemljišta niti u budućnosti.

Sve o aferi 723 kvadrata na Mihajlu također možete čitati OVDJE.

muzejibozic2018

dzf2018

danibakalar2018 250

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250