Petak, 09 Studeni 2018 15:52

Futuristički projekt u Gružu: Promet će ići ispod zemlje, gradit će se tunel!

Piše:

Priprema dokumentacije Urbanističkog rješenja Gruža u iznosu od 250 tisuća kuna te sredstva za kupnju dionica Luke Dubrovnik od CERP-a vrijednih 2,5 milijuna kuna, amandmani su koje je gradonačelnik Mato Franković obrazložio tijekom rasprave o rebalansu proračuna za 2018. godinu. Inače, sredstva za pripremu dokumentacije za urbanističko rješenje Gruža, kako je obrazložio gradonačelnik, potrebno je osigurati radi sjednice Vlade koja će se u Dubrovniku održati na Festu svetoga Vlaha, a novo urbanističko rješenje Gruža pretpostavka je za novu sliku Gruža koji bi konačno dobio rivu dok bi se sav promet odvijao ispod zemlje. Inače, vrijednost ovog za Dubrovnik poprilično futurističkog projekta, za koji se slobodno može reći ne samo da je iznimno važan već i da će potpuno izmijeniti sliku Gruža je oko 100 milijuna kuna.

- Dokumentacija obuhvaća gradnju tunela preko gruške obale jer je prijedlog da se tamo gradi tunel koji bi išao kroz postojeću cestu, a cesta bi bila šetnica i tako bi grad dobio konačnu jednu veliku rivu. Time ćemo uklopiti i Lapadsku obalu. Ide cijela prenamjena i uređenje place te izgradnja garaža iza OTP banke i svi ti projekti su uključeni u urbanističko uređenje Gruža, a sve će se financirati preko europskih fondova i zato je važno da ta idejna dokumentacija bude spremna za sjednicu Vlade u Dubrovniku. Prvo ide Lapadska obala jer je taj projekt spreman. Vrijedan je 19 milijuna kuna i on će se realizirati iz EU fondova. Gruba procjena ovog podzemnog rješenja je preko 100 milijuna kuna i to bi se našlo u EU fondovima. Tu su i dvije garaže, jedna iza OTP banke, a druga ispod place u Gružu. Sve to treba imati podlogu koja će pokazati što će se događati u budućnosti s tim prostorom. - rekao je gradonačelnik Franković.

Vijećnik HSS-a Vido Bogdanović zamjerio je gradonačelniku što tako usput na Vijeću spominje projekt koji će potpuno izmijeniti sliku Gruža.
-Na marginama, onako usput gradonačelnik nam priča o Gružu, a ja živim u Gružu baš tamo gdje će mi proći taj put i gdje mi je blizu placa za koju neki kažu da je najatraktivnija na Mediteranu. Nekako mi to izgleda bombastično jer mi na tom području imamo Prostorni plan i GUP i određene okvire gdje se možemo ponašati. Mislim da je ovo malo neozbiljno jer očekivat da će netko napraviti idejno rješenje. Radimo na krivi način, našli smo Pera koji će to napraviti, jedni će bit za, drugi protiv, a oni koji su protiv će bit njorgala, Ajmo prvo mi to raspravit pa neka Pero onda to napravi jer tamo imaju ozbiljno prepreke za to napraviti. Dabogda napravili, dabogda meni auti išli ispod kuće. U tu novu dubrovačku mantru Respect the City uvalimo i Gruž i placu i to mora valjati jer to je Respect the City. To je tehnološko infrastrukturna stvar koja u principu s Respect the City nema veze. - kazao je Bogdanović.

Inače, u rebalansu su predviđena i sredstva za kupnju dionica Luke Dubrovnik za koje je CERP na posljednjoj sjednici upravnog vijeća donio odluku o prodaji. Vrijednost dionica je 2,5 milijuna kuna.

abitus

frendy250

fabrio250

aerodrom250
konavle 250

zupa 250

zupanija 250