Nedjelja, 05 Lipanj 2022 17:22

Lasić Fuchsu o pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava za vrtiće: To će završiti fijaskom

Piše:
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić Načelnik Općine Konavle Božo Lasić Foto: dpp/arhiva

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić u ime Zajednice općina RH kojoj predsjedava uputio je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu pismo sa zahtjevom za hitnim izmjenama „Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova”. U pismu ističe bojazan da bi proces mogao rezultirati fijaskom.

Inače, taj natječaj koji je otvoren 2. svibnja s mogućnošću prijave od dva mjeseca „težak“ je oko 1,22 milijardi kuna. Odnosi se na izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, a s ciljem otvaranja novih 22.500 vrtićkih mjesta diljem Hrvatske.

Ističući na početku pisma kako su kriteriji ocjenjivanja kvalitete projektnih prijedloga strateški potpuno pogrešni i stoga neće rezultirati ostvarenjem željenog cilja, Lasić navodi i da su u konačnici duboko nepravedni. Strateški pogrešnim uvjetom smatra onaj najvažniji, prema kojem više bodova dobivaju one jedinice lokalne samouprave koje imaju manji postotak upisane djece u odnosu na broj živorođene djece u dobi za vrtić, jer „se na taj način od ulaganju u predmetnu infrastrukturu praktično eliminiraju općine i gradovi koji su dokazano sposobni ozbiljno upravljati predškolskim odgojem i obrazovanjem”.

„Baš tim JLS-ovima je najpotrebnije ulaganje u predškolsku infrastrukturu, jer se u pravilu radi o općinama i gradovima s daleko najvećim brojem djece i u postotku i u apsolutnom broju, a kojoj treba osigurati uvjete za predškolski odgoj. Također, upravo ti JLS-ovi godinama sustavno ulažu veliki, gotovo neizdrživi udio svojih proračunskih sredstava u osiguravanje svih potrebnih uvjeta za predškolski odgoj, kako u zadovoljavanje svih pedagoških kriterija tako i u skupe zakupe za unajmljene prostore u kojima se programi odvijaju.” – napisao je Lasi te dodao kako je ovakav kriterij i „duboko nepravedan, jer kažnjava sve one koji su i do sada ulaganje u predškolski odgoj odredili kao svoje prioritete, a nagrađuje nepostojanje upravljačkih kapaciteta ili sustavni nerad i nebrigu za predškolski odgoj”.

I dok taj omjer upisanih i rođenih može donijeti i do 100 od ukupno 110 bodova, Lasić smatra spornim da mjesta s pozitivnim demografskim trendovima dobiju tek do pet bodova.

„U najmanju ruku je neobično, a posebno u okolnostima jasnih rokova do kojih sredstva koja su nam na raspolaganju trebaju biti iskorištena, da prijavitelji koji imaju visok stupanj pripremljenosti projektne dokumentacije, ili u potpunosti spremnu, ne ostvaruju nikakvu bodovnu prednost u odnosu na one koji će „majke mi“ Izjavom prijavitelja potvrditi da će ishoditi svu potrebnu dokumentaciju. Tko uopće u demokratskoj državi s jasnim procedurama može prejudicirati rješenja nadležnih tijela i institucija? U konačnici će to rezultirati kaosom, jer priprema projektne dokumentacije i realizacija projekata su zasebni višegodišnji procesi koji, da bi se uspješno proveli, uglavnom zahtijevaju ozbiljne, pripremljene korisnike.“ – stoji nadalje u pismu.

Lasić smatra i kako je u ovim tržišnim uvjetima nedostatan iznos od devet tisuća kuna po metru kvadratnom za dnevni boravak, dodajući kako većina JLS-ova jednostavno neće moći financijski nadoknaditi.

Pitajući se kako je uopće moguće raspisati natječaj uz ovakve uvjete, Lasić poručuje:
„Ovaj Poziv će eliminirati kapacitirane prijavitelje koji neće neodgovorno potpisivati šaljive Izjave i kojima je ulaganje u predškolsku infrastrukturu nasušna potreba, kako bi uopće mogli držati razinu usluge i održati vrtiće.”