Četvrtak, 20 Siječanj 2022 14:14

Kolarić: Još je rano za ukidanje COVID potvrda

Dok se u Hrvatskoj vode polemike treba li ili ne ukinuti covid potvrde, član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić, inače epidemiolog, ističe kako je za takvo nešto još prerano jer smo u jeku petog vala epidemije s velikim brojem zaraženih.

- Mislim da ovo nije trenutak za ukidanje potvrda. Sigurno je da su manje efikasne u ovom trenutku kad imamo jako puno zaraženih, ali sigurno tako i smanjuju rizik da je pri ulasku u bolnice i socijalne ustanove osoba zaražena. - rekao je Kolarić, naglasivši kako smo nepripremljeni ušli u peti val epidemije.
- Imamo veliki broj zaraženih i trebamo čekati da prođe vrhunac vala. Srećom, to će biti relativno brzo, sigurno neće ovaj val trajati kao što je četvrti. Dakle, kroz jedno mjesec dana će se broj zaraženih početi brzo smanjivati i onda možemo govoriti o ukidanju covid potvrda.- rekao je Kolarić.

Polemika o ukidanju covd potvrda u Hrvatskoj se razvila nakon što su Velika Britanija i Izrael najavili njihovo ukidanje, no to su zemlje u kojima je stopa procijepljenosti stanovništva iznimno velika, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Ukidanje covid potvrda predlaže i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

nm