Srijeda, 02 Lipanj 2021 13:34

Franković je spreman, koliko su spremni ostali?

Klasična koalicija, konsenzus, kohabitacija, najćešći su modeli funkcioniranja predstavničkih tijela nakon izbora. Saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koje će biti konstituirano izborom predsjednika, zasnivat će se na programskoj suradnji. Barem je tako, netom nakon što je drugi krug izbora okončan, najavio gradonačelnik Mato Franković.

Piše: Nikolina Metković

Klasične koalicije koja se formira na osnovu broja osvojenih mandata u nekom predstavničkom tijelu u dubrovačkom Gradskom vijeću izgleda neće biti. Neće se niti potpisivati koalicijski sporazumi na osnovu kojih bi se potom temeljem dogovorene kvote koalicijskim partnerima dijelili resori, direktorska i pročelnička mjesta i ostale pozicije.

Koalicija ili savez određenih političkih stranaka legitiman je politički alat za sastavljanje većine, ali građani koalicije ne vole, jer se njima zapravo začinje politička korupcija i klijentelizam, dok su programi i projekti uvijek gurnuti u drugi plan.

Koalicije u dubrovačkom predstavničkom tijelu između HDZ-a, DDS-a i DUSTRA-e, iako je po broju osvojenih mandata za neke bila ne samo priželjkivana, već praktički i gotova stvar, ovaj put izgleda neće biti.

Jasan je naime bio Mato Franković kad je nakon prospavane noći drugog izbornog kruga u kojem je dobio potporu birača za još jedan gradonačelnički mandat, naglasio kako nema namjeru sastavljati koaliciju, a još manje potpisivati koalicijske sporazume.

No što je konsenus? Pa jednoglasna odluka, ono kad svi od 21. vijećnika glasaju za ili protiv neke odluke.

Kohabitacija, koja se poput konsenzusa od klasične koalicije razlikuje po tome što se ne zasniva na koalicijskom sporazumu, model je po kojem izvršnu vlast dijele političke suparnici koji su prisiljeni djelovati zajedno, također je jedan od načina na koje može djelovati Vijeće.

Programska suradnja koju predlaže gradonačelnik Mato Franković zapravo bi trebala imati elemente i konsenzusa i kohabitacije, ako će politički suparnici odluke u konačnici donositi jednoglasno. Ipak, to se neće dogoditi niti će Franković od vijećnika stranaka koje će participirati u novom sazivu Gradskog vijeća, tražiti da bez pogovora uvijek i u svakoj prilici glasaju za odluke koje će on predlagati jer tada bi zapravo djelovali po koalicijskom modelu.

Govoreći naime o obrisima modela funkcioniranja novog saziva Vijeća, gradonačelnik Mato Franković jasno je naglasio kako je on gradonačelnik svih građana, a ne samo onih koji su članovi jedne stranke ili članovi koalicijskih stranaka. Tom je izjavom jasno naznačio da koalicije neće biti, ali i poslao poruku ostalim strankama, iako ga dio medija, ne bi li zadovoljili apetite i želje svojih političkih mecena, prema informacijama koje plasiraju, stalno guraju u neku koaliciju.

Programska suradnja model je funkcioniranja predstavničkih tijela kojega od nedjelje nude gotovo svi pobjednici drugog izbornog kruga. Programska suradnja funkcionirala je na neki način i u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Naime, i sam gradonačelnik ističe kako je dosta odluka na sjednicama usvojeno jednoglasno. Doduše, među tim odlukama puno je onih formalnih koje se i inače jednoglasno usvajaju. One škakljivije, teže, političke i ključne odluke jednoglasno su prolazile teže, ali i toga je bilo. Po svoj prilici bit će i ubuduće.

Ipak, programska suradnja, zasnovana na nekom konsenzualno – kohabitacijskom modelu, puno je poštenija i transparentnija od klasične koalicije kada se odluke usvajaju bez pogovora zato što moraju proći, a vijećnici ih najčešće niti ne pročitaju.

Franković, koji zagovara programsku suradnju, unaprijed zna da mu neće biti lako jer će pripreme oko sjednica i točaka dnevnoga reda biti puno kompleksnije, razgovori s političkim dionicima zahtjevniji, iziskivat će puno energije, razumijevanja i strpljenja svih strana, ali bi i odluke trebale biti kvalitetnije. Franković je izgleda spreman na izazov. Pitanje je koliko su spremne stranke koje su osvojile mandate u Vijeću.