Četvrtak, 04 Veljača 2021 09:16

Film izazvao reakcije, HNS: Frankovićevih 11 minuta obmana

„Film #od feste do feste #2017 – 2021 prikazan na svečanoj sjednici gradskog vijeća jedanaest je minuta HDZ-ovih obmana plaćenih novcem naših sugrađana. Nažalost, bezočno pokušavajući obmanuti javnost HDZ je prikazivanjem svog očito predizbornog filma festu našeg zaštitnika pretvorio u svoj predizborni skup. A za taj promidžbeni video možemo samo reći – ako je i od Mata Frankovića, previše je.” - piše danas u priopćenju HNS-a Dubrovnik.

Iz HNS-a tako pišu kako je „trenutni gradonačelnik očito zaboravio da nam slijede lokalni, a ne predsjednički izbori te da svi mi koji živimo u gradu svakodnevno imamo priliku sresti se s njegovim obećanjima i uvjeriti se koliko toga nije napravljeno” pa nabrajaju:

„Od obećanih 130 stanova za mlade obitelji i rješenja stambenog zbrinjavanja za branitelje danas imamo izgrađeno 43 stana prvotno namijenjena braniteljima, liste potencijalnih korisnika još uvijek nisu ugledale svijetlo dana, a metar kvadratni u izgradnji stanova u Mokošici je prešao vrtoglavih 2.400 eura. Završen je i projekt koji je započeo u mandatu HNS-a – nadogradnja OŠ Montovjerna, ali je u međuvremenu trošak porastao na 50 milijuna kuna.” - piše u priopćenju.

„Završen je još jedan projekt prethodne vlasti, uređenje šetnice Nika i Meda Pucića gdje je opet dodatno potrošeno 5,4 milijuna kuna. O cesti Most–Pobrežje i dalje se priča, ali najviše zato što nikad nije posve razjašnjeno kako je moguće da kilometar ceste košta 30 milijuna kuna, posebice jer je navedeni projekt planiran u proračunu za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, a da bi u konačnici dosegao iznos od 60 milijuna kuna. Podsjećamo da su proračun za 2017. godinu srušili upravo Mato Franković i HDZ.” - navodi HNS.

„Iako je izgrađenih 200 parking mjesta u Mokošici vrijednih 4 milijuna kuna zapravo tek početak rješavanja tog problema, stanovnici Zlatnog potoka nisu bili ni te sreće.Živeći u gradu i s gradom ne vidimo ni pothodnik na Nuncijati, azil za životinje, uređenu Lapadsku obalu, koncertnu dvoranu, dom umirovljenika u Gružu, dom umirovljenika na Medarevu, pothodnik u Zatonu, vrtić i sportsku dvoranu u Komolcu, garažu na Kineskom zidu, garažu u Hladnici, šetnicu od Vrtova sunca do plaže Hawaii ili sportski centar u Gospinom polju, branitelji nisu dobili parcele s građevinskim dozvolama na Nuncijati, a ljetnikovac Gozze nije preuređen u polivalentni društveni centar.” - piše dalje u priopćenju HNS-a.

„Nisu ni otkupljeni stanovi za mlade parove i obitelji u povijesnoj jezgri, ali je zato „donacijom“ DPDS-a kupljeno 67 m2 poslovnog prostora za 9,8 milijuna kuna uz, naravno, pravo njihovog korištenja tog prostora. Vidljiv je doduše Lapadski trg i tamošnja „fontana“, koji su nas koštali skoro pola milijuna kuna.

Puno toga je bilo prikazano u tom filmu, a gotovo svi projekti koji su dovršeni su zapravo pokrenuti upravo od strane HNS-a u prethodnom razdoblju, pa bi ih sada Mato Franković rado prisvojio kako bi građane uvjerio da je nešto u korisno radio u svom mandatu. Ali istina je da je u protekle četiri godine manji dio projekata započetih za vrijeme prethodne vlasti i nošenih u prijedlogu "srušenog" proračuna za 2017. godinu Franković završio, a sve ostalo zapelo je u planu za naredno razdoblje. Zgodno je spomenuti kako je u tih jedanaest minuta zapravo jako malo ili gotovo ništa dovršenih projekata, a većina prikazanog odnosi se na projekte koje tek treba pokrenuti. Zapravo je sve to skupa jedno veliko puštanje magle, u nadi da će građani još jednom pasti na njihova velebna obećanja.

Film #od feste do feste #2017 – 2021 očito je zamišljen kako bi naše sugrađane uvjerio da žive u nekom drugom gradu. Nažalost, razdoblje od 2017. do 2021. bilo je samo vrijeme za grad po mjeri Mata Frankovića. Grad po mjeri čovjeka koji je svih nas zadužio za više od 300 milijuna kuna, čovjeka koji nema ideju kako vratiti dugove niti kako vratiti turizam u grad, kako vratiti grad našim sugrađanima. Njegov film definitivno neće biti blockbuster, ali je zato Frankovićevih „11 minuta obmana“ najskuplji film čiju su izradu platili – naši novci.” - napisali su u dubrovačkom HNS-u.

dpp