Subota, 13 Svibanj 2023 15:44

Vlahušić: Prodaja Dubrovnikpassa nadmašila je prodaju ulaznica DPDS-a

Vlahušić: Prodaja Dubrovnikpassa nadmašila je prodaju ulaznica DPDS-a Foto: Neil Morrell / Pixabay

Gradski vijećnik i član Povjerenstva za praćenje razvoja Dubrovnikpassa Andro Vlahušić iznio je podatak kako je u prva četiri mjeseca prodano ukupno 35.135 Dupassa te je ostvaren ukupni prihod od 1.336.797 eura dok je DPDS ukupno prodao ulaznica za zidine u iznosu od 1.324.895 eura, od čega je platio 264.979 eura PDV-a, što je, kaže Vlahušić, trajno izgubljen novac, pa je za raspodjelu ostalo 1.059.916 eura, od čega je u proračun grada uplaćeno 635.949 eura, a DPDS-u je ostalo 423.966 eura.

„Ukupni prihod Dubrovnikpassa koji je ostao za raspodjelu u Dubrovniku veći je za 26 posto od prihoda prodaje ulaznica za zidine i prvi put se dogodilo da ukupna prodaja Dubrovnikpassa ima bolje ukupne rezultate nego prodaja ulaznica za zidine.” - piše Vlahušić u priopćenju.

„Kako bi se unaprijedila prodaja Dubrovnikpassa i maksimalizirao učinak za turiste i građane Dubrovnika potrebno je donijeti nekoliko odluka koje ništa ne koštaju, a mogu se uvesti u roku od mjesec dana. Potrebno je uvesti cijene Dubrovnikpassa za mlade do 18. godine života i za zimski period od studenoga do veljače po cijenama jednodnevna 15 eura, trodnevna 25 eura i sedmodnevna 35 eura. Ove cijene su istovjetne sa cijenama koje DPDS ima za mlade i zimu, što je bio  i jest osnovni cilja odluke o izjednačavanju cijena ulaznica DPDS-a i Dupassa. Treba donijeti i odluku da Dubrovnikpass omogućuje Easy Entry na svim lokacijama koje se nalaze u ponudi Dubrovnikpassa. Reklamu Dubrovnikpassa treba primarno okrenuti k smještajnim gostima, a ne dnevnim posjetiteljima. Za njih vodeći slogan treba biti „Svi sadržaji Dubrovnikpassa za samo 15 eura dnevno”. - naveo je Vlahušić.

„Do kraja godine financijski rezultati prodaje Dubrovnikpassa i ulaznica za zidine premašiti će iznos od 150 milijuna kuna, te uz druge direktne turističke prihode kao što su prihodi od koncesije za žičaru, Revelina, zaustavljanja autobusa na Pilama činiti skoro polovinu nenamjenskih prihoda grada Dubrovnika.” - kaže dalje Vlahušić.

„Narednih godina nastaviti će se kontinuirani rast prihoda od prodaje Dubrovnikpassa, te će prestati potreba za prodajom ulaznica za zidine , na zadovoljstvo građana Dubrovnika i turista, kao i samoga DPDSa koji će se potpuno posvetiti obnovi baštine. Vratiti ćemo svih 500 milijuna kuna zaduženja grada Dubrovnika, ubrzati obnovu spomeničke baštine, pokrenuti projekt Živi grad. Nećemo plaćati prirez, niti dječje vrtiće, javni prijevoz biti će besplatan, a socijalna davanja siromašnima i potrebitima biti će višestruko veća.” - tvrdi gradski vijećnik Andro Vlahušić.

dpp