Subota, 03 Listopad 2020 20:34

Tko to tamo printa?

U aferi u kojoj je investitor Marko Balija prozvao gradonačelnika Mata Frankovića i njegovu zamjenicu Orlandu Tokić za opstrukciju njegova projekta izgradnje novog hotela Sumratin, koji bi se, nakon što Balija svoj projekt uskladi s GUP - om i dobije potrebne dozvole, trebao početi graditi na mjestu sadašnjeg hotela, u drugi plan su potisnuta događanja u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje koji je donedavno vodila Silva Vlašić.

Piše: Nikolina Metković

Naime, iz tog je odjela e-mail prepiska između gradonačelnika i zamjenice dostavljena Marku Baliji, a da nikoga nije briga tko je to učinio. Sve je svedeno na nekog „anonimnog zviždača” koji je navodno isprintao e-mail. No, niti se u ovom slučaju radi o zviždaču, a niti postoji printer, posebno ne u sustavima poput onog u gradskoj upravi, u kojem su sva računala umrežena, a da se ne može doznati tko je i kada isprintao dokument.

E-mail koji je sadržavao mišljenje zamjenice Orlande Tokić o projektu izgradnje novog hotela na mjestu sadašnjeg Sumratina, gradonačelnik Mato Franković proslijedio je tadašnjoj pročelnici Silvi Vlašić. Nakon što je Vlašić dobila taj e-mail, netko ga je navodno isprintao na list papira, ubacivši ga potom u poštanski sandučić Marka Balije, barem je tako Balija sam rekao da je kazao policiji, naglasivši kako sporni e-mail nije dobio od bivše pročelnice Silve Vlašić.

Tko je anonimno isprintao gradonačelnikovu korespodenciju i dostavio Baliji, zapitao se i gradonačelnik Mato Franković. Tko je to učinio? Pa ako nije bivša pročelnica, onda jest netko tko je imao pristup njezinu računalu.

Osim što je teško za vjerovati da je Vlašić, kao uostalom i bilo koji drugi pročelnik, dozvolila svojim službenicima pristup svom računalu, zapravo je nevjerojatno da se nije utvrdio trag kako je taj e-mail navodno stigao do printera, tko je i s kojeg kompjutera dao nalog za printanje.

GRADSKI SLUŽBENICI DILAJU DOKUMENTE

Možda je u konačnici i bilo internih istraga i stegovnih postupaka, otpusta iz službe, ali javnost za njih ne zna. Javnosti donedavno nije znala ni zašto je smijenjena dugogodišnja pročelnica, iako je danas i više nego očito da se razlog njenoj smjeni krije u slučaju Balija, odnosno kako je taj slučaj bila ona presudna kap koja je očito prelila gradonačelnikovu čašu.

Kakva je sudbina službenika u tom odjelu ili više njih, posebno onog koji je kopirao e-mail sa službenog računala, odnosno navodno ga isprintao, ne znamo, no znamo da je tadašnja pročelnica nakon smjene premještena na drugo radno mjesto u Uredu gradonačelnika te da je nedugo nakon što je događaj razotkriven imala zdravstvene smetnje zbog koji je otvorila bolovanje.

Vršitelj dužnosti pročelnika Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović, nakon što ga je gradonačelnik imenovao, taj je Odjel je navodno „pročešljao”, odnosno razmjestio službenike.

Naime, ako se uzmu u obzir riječi gradonačelnika prema kojima su se pojedini službenici dilali dokumente investitorima, tada je situacija još ozbiljnija. Ako dokumenti cure, ako službenici dilaju papire i s investitorima imaju neprimjeren odnos, pitanje je na koji ih način ti isti investitori poslije nagrađuju, odnosno jesu li ti službenici od investitora primali „zahvale” u obliku kuverti s novcem.

Kako su im investitori ili neke druge stranke vraćali usluge? Pa nije valjda da su se službenici izlagali tolikom riziku mukte?! Nešto su zauzvrat sigurno dobili. Možda parfem, torbicu s potpisom nekog modnog brand, Fendija, možda Guccija? Možda bi se u torbici našlo i što eura.

TKO SU ZVIŽDAČI...

Inače, zviždač je naime osoba koja javno upozorava na ilegalne radnje, poput korupcije, zlouporabe položaja, pogodovanje. Zviždačima se smatraju oni hrabri pojedinci, koji su pod cijenu gubitka posla i moguće ugroze svoje egzistencije odlučili javno progovoriti o nezakonitim ili neetičnim ponašanjima njima nadređenih.

Ostavljanje gradonačelnikove prepiske u poštanskom sandučiću investitora u trenutku dok projekt nije bio usklađen s GUP - om, a niti ima riješene imovinsko - pravne odnose jer Gradsko vijeće Grada Dubrovnika odluku o prodaji svog dijela zemljišta u obuhvatu tog novog hotela još nije razmatralo, a niti usvojilo, nije samo kukakvički čin, to je čin koji ukazuje na sve ono loše u sustavu, upravo na ono protiv čega se moralni pojedinci koje zovemo zviždačima i bore, a ne dilaju službene dokumente investitorima.