Srijeda, 23 Prosinac 2020 20:04

Što je dogovorio gradonačelnik Franković oko božićnica u gradskim tvrtkama...

Piše:

Sve će gradske tvrtke, unatoč korona krizi, svojim zaposlenicima isplatiti dar za djecu u iznosu od 600 kuna, osim zaposlenih u Čistoći. Oni su se naime odrekli dara za djecu kako bi dobili božićnicu od 1 500 kuna. Ishod je to dogovora gradonačelnika Mata Frankovića i sindikata u Libertasu i Čistoći prema kojemu će se ispoštovati prava ugovorena kolektivnim ugovorom.

Kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr, gradonačelnik Mato Franković na sastanku nije osporavao materijalna prava radnika iz kolektivnog ugovora. Štoviše, obvezao ih se ispoštovati, posebno kad su u pitanju tvrtke Libertas i Čistoća, tvrtke najviše pogođene korona krizom.

Tako će radnici Libertasa do kraja prosinca dobiti dar za djecu u iznosu od 600 kuna. U Čistoći su se dara za djecu odrekli i oni će jedini dobiti božićnice od 1 500 kuna. Naime, kako veliki broj djelatnika Čistoće imaju zaštićene račune sindikat te tvrtke tražio je jednokratnu isplatu u obliku božićnice. Preostala materijalna prava u iznosu od 2 100 kuna, zaposlenima u Čistoći isplaćivat će im se u mjesečnim iznosima, počevši od lipnja 2021. godine. Inače, plaće zaposlenih u Čistoću uslijed krize smanjenje su za 10 posto.

Libertas je u koroni najviše stradao. Dio autobusnih linija još uvijek ne prometuje dok je dobar dio radnika na svojevrsnim počeku. Inače, plaće radnicima u Libertasu, onima koji rade smanjene su za 10 posto, dok su onima koji ne rade plaće manje za 30 posto. Od države, u okviru mjera pomoći, dobivaju 4 000 kuna za plaće po radniku dok preostali dio plaće namiruje sam Libertas.

S reprezentativnim sindikatom u Libertasu gradonačelnik Mato Franković dogovorio je isplatu dara za djecu u iznosu od 600 kuna po radniku dok će im se u siječnju, veljači, ožujku, travnju i svibnju 2021. isplaćivati 720 kuna po radniku na ime tzv. hranarine, a čime će se zapravo ispoštovao materijalna prava koja proizlaze iz kolektivnog ugovora.

Ostale tvrtke u vlasništvu Grada, poput Sanitata i Vodovoda, koje i inače financijski stoje puno bolje od Libertasa, isplatile su dar za djecu dok bi preostala materijalna prava radnicima, po modelu kao i Libertas trebali isplati u mjesečnim obrocima u prvih pet mjeseci 2021. godine.