Nedjelja, 18 Travanj 2021 19:28

Pokrenuo je najveći projekt Vodovoda u povijesti, a pred izbore Matušić govori: Eventualnoj novoj upravi ostavljam stabilnu tvrtku

Piše:

Dok je javni gradski prijevoznik Libertas pred krahom, a Čistoća je stabilizirala poslovanje i pozajmicom Grada, preostale gradske tvrtke su stabilne i kriza ih zasad ne pogađa i smisli likvidnosti. Jedna od takvih tvrtki je dubrovački Vodovod. Predsjednik Uprave tog društva Lukša Matušić ističe kako je unatoč krizi Vodovod završio, ali i započeo brojne projekte.

- Iako je na 2020. godinu uvelike utjecala zdravstvena i ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom, Vodovod Dubrovnik je uspješno prebrodio i usprkos svemu tome odradio značajne investicije te i službeno pokrenuo Aglomeraciju Dubrovnik. Zapravo možemo reći kako je potpisom ugovora za Aglomeraciju, na kraju, 2020. godina dobila svojevrsno iskupljenje, jer se radi o jednoj od najznačajnijih investicija u povijesti tvrtke, kao i Grada Dubrovnika. - kazao je Matušić, naglasivši kako je priprema projekta i same dokumentacije bio iznimno zahtjevan posao.

- Taj kapitalni projekt bio je glavni fokus Vodovoda u prošloj i u ovoj godini i izuzetno smo ponosni što smo usprkos svim nedaćama uspješno dovršili sve potrebne predradnje za njegov početak. Koliko je to važan projekt za Dubrovnik i njegovu budućnost vjerujem da znaju svi naši sugrađani, ali smatram da vrijedi ponovno istaknuti kako je riječ o investiciji vrijednoj 881,2 milijuna kuna, od čega će 90 posto biti sufinancirano bespovratnim sredstvima EU i Republike Hrvatske. Stoga nije ni čudno da se cijeli proces malo otegnuo u prethodnim godinama, ali djelatnici Vodovoda vrijedno su radili na tome, odgovarali na sva pitanja nadležnih tijela, slali pojašnjenja i dokumente, te smo naposljetku dobili zeleno svjetlo IQR-a kao nezavisnog tijela za reviziju EU projekata i Europske komisije te potpisali taj toliko željeni ugovor. - rekao je Matušić.

Dok se za Aglomeraciju čekalo zeleno svjetlo, ističe Matušić, nije se čekalo s projektima.
- Naravno, nismo samo čekali dovršetak tih proceduralnih koraka koji su bili nužni za pokretanje Aglomeracije, već smo djelovali proaktivno, pa je tako Vodovod raspisao natječaj i pokrenuo radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje od Mokošice do Zatona i u Oračcu. Tu je i pročistač pitke vode u Komolcu, koju je, nakon što je uspješno izgrađen i pušten u rad, dokazao kako je ta investicija bila potrebna i sada osigurava pitku vodu stanovnicima i posjetiteljima Dubrovnika, a za te projekte retroaktivno će se tražiti isplata sredstava iz projekta Aglomeracije. - kazao je Matušić, osvrnuvši se na niz jednako važnih projekata koji su u rijeku.

- U prošloj godini pokrenuli smo i izgradnju 12 milijuna kuna vrijednog sustava odvodnje na Lopudu, što je prvo takvo ulaganje u Elafite nakon dugo godina. Aktivni smo bili na cijelom području kojim Vodovod upravlja, dakle od Žuljane do Duboke Ljute,od izvođenja sondažnih iskopa na Stradunu kao preduvjeta nastavka radova saniranja sustava odvodnje stare gradske jezgre do prvog puštanja vode iz špina u Majkovima, djelovali smo na kompletnom području.- kazao je Matušić.

U krizi Vodovod nije otpuštao radnike, nije im smanjivao materijalna prava, i nije imao financijskih problema. Štoviše, fokusirali su se na realizaciju brojnih projekata pa Matušić ističe kako eventualnoj novoj upravi ostavlja stabilnu tvrtku.

- Naša tvrtka trenutno normalno funkcionira u vrijeme pandemije koronavirusa, te uredno ispunjava sve svoje obveze prema dobavljačima, poslovnim partnerima i zaposlenicima. Bitno je istaknuti da su zadržana sva postojeća materijalna prava zaposlenika. Eventualnoj novoj upravi ostaje stabilna tvrtka,bez dubioza i velikih financijskih dugovanja uz obvezu puno rada u budućnosti poradi nadolazećeg investicijskog ciklusa. - kazao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.