Srijeda, 28 Lipanj 2023 15:55

Oprema se OŠ Marina Getaldića; stekli su se uvjeti za jednosmjensku nastavu

Oprema se OŠ Marina Getaldića; stekli su se uvjeti za jednosmjensku nastavu Foto: Grad Dubrovnik

U OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije u povijesnoj jezgri započelo je opremanje učionica namještajem i ostalom školskom opremom. U novom objektu u Ulici Ilije Sarake namještaj je isporučen i u tijeku je njegovo postavljanje, dok će za zgradu Centar potrebna oprema biti dostavljena do kraja tjedna. I ova investicija je, po zasebno provedenoj nabavi, financirana sredstvima Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od 500 tisuća eura.

Od nove školske godine ova osnovna škola raspolagat će s ukupno 16 učionica za osam razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave, čime su se stekli svi uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave. U rujnu će učenike dočekati nove klupe, stolice i ostali školski namještaj usklađen s Montessori pristupom koji potiče razvoj djece kroz poticajnu okolinu. Svaka učionica u oba objekta opremit će se i digitaliziranom pametnom pločom, a prema svim suvremenim standardima uredit će se i ostale prostorije za dodatne aktivnosti i prostori nastavnog osoblja, kao i čajne kuhinje.

Nekadašnju palaču omeđenu ulicama Ilije Sarake i Pobijana Dubrovačka biskupija je za potrebe osnovne škole ustupila Gradu Dubrovniku bez naknade. U sklopu projekta prethodno je adaptiran i dio zgrade Centar uređenjem dodatne učionice s čitaonicom, prostorije za produženi boravak i za administraciju.

Ideja vodilja ovog projekta jest uvođenje škole u režim jednosmjenske nastave i napuštanje prostora Gimnazije Dubrovnik gdje se prethodno odvijala nastava od 5. do 8. razreda, s ciljem revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina, što je u skladu s aktivnostima Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a.

Podsjetimo, ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom o donaciji, koji su u studenom 2019. godine potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, iznosi dva milijuna eura.

dpp