Ponedjeljak, 17 Travanj 2023 13:37

Općina Konavle usvaja novu odluku o zakupu javnih površina

Piše:
Načelnik Općine Konavle Božo Lasić Načelnik Općine Konavle Božo Lasić Foto: dpp

Prijedlog odluke o zajedničkom obavljanju komunalne djelatnosti linijskog prijevoza prva je od deset točaka dnevnoga reda sjednice Općinskog vijeća Općine Konavle koja će se održati u srijedu. Konavle će se naime s još četiri općine i Gradom Dubrovnikom funkcionalno spojiti u organiziranju linijskog prijevoza koji će obavljati Libertas. Sporazum s Libertasom nakon što ga ovlasti Vijeće, potpisat će konavoski načelnik Božo Lasić.

Nakon što općinsko vijeće usvoji prijedlog odluke o zajedničkom obavljanju knjižničarske djelatnosti, Dubrovačke knjižnice obavljat će tu djelatnost i na području općina Konavle.

Na dnevnom redu sjednice su i izmjene odluke o komunalnom doprinosu te komunalnim djelatnostima na području Općine te prijedlog Ugovora o financiranju i gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture - Marina Cavtat & Resort d.o.o.

Vijeće će donijeti i odluke o visini zakupnine za korištenje javnih površina na području Općine Konavle. Javne površine podijeljene su u dvije zone – prvu zonu stare jezgre Cavtata te području oko autobusnog kolodvora te drugu zonu, koja obuhvaća ostalo područje Konavala. Zakupnina za korištenje javnih površina za postavljanje kioska u kojima se prodaju prehrambeni i neprehrambeni proizvodi, te pružaju jednostavne ugostiteljske usluge, mjesečno iznosi 660 eura u prvoj te 400 eura u drugoj zoni. Iznos zakupnina za korištenje javnih površina za postavljanje stolova, stolica, klupa i vitrina ispred ugostiteljskih objekata mjesečno po m2 u prvoj zoni iznosi osam eura, a u drugoj 6,75 eura. U slučaju da je ugostiteljski objekt otvoren i da posluje najmanje deset mjeseci u kalendarskoj godini, mjesečna zakupnina po metru kvadratnom javne površine od 1. siječnja do 1. svibnja te od 1. studenog do 31. prosinca kalendarske godine u prvoj zoni iznosi četiri, a u drugoj dva eura.

Zakupnina za korištenje javnih površina za postavljanje štandova, banaka, stolića i stalaka za prodaju neprehrambenih proizvoda, poglavito autohtonih hrvatskih suvenira, razglednica, publikacija, rukotvorina, umjetničkog nakita i sl., te za izradu, izlaganje i prodaju umjetničkih slika u prvoj zoni iznosi 530, a u drugoj 250 eura mjesečno.

Kako dosadašnji iznosi nisu bili adekvatni, povećavaju se zakupnine za korištenje javnih površina za prodaju šumskih i ostalih proizvoda s i/ili ispred teretnih vozila i dnevno će iznositi 50 eura u prvoj i 25 eura u drugoj zoni. Zakupnina za korištenje javnih površina za organizaciju promotivnih akcija dnevno će iznositi 50 eura.