Srijeda, 08 Veljača 2023 12:26

Konavljani nisu suviše zainteresirani za preuzimanje novih spremnika za otpad

Piše:
Ilustracija Ilustracija Foto: dpp/arhiva

Diljem Hrvatske, pa tako i u Dubrovačko - neretvanskoj županiji u začetku su novi načini prikupljanja i odvoza komunalnog otpada. Proces se nešto sporije provodi na jugu Hrvatske. Jedna od jedinica lokalne samouprave koje su najdalje odmakle s novom organizacijom prikupljanja i otpada smeća svakako je i Općina Konavle. No, u provedbi projekta za uvođenje novog i kvalitetnijeg sustava po pitanju razdvajanja i zbrinjavanja otpada na području Konavala izgleda da su naišli na – nezainteresiranost Konavljana.

Naime, vrlo mali broj Konavljana se javio tvrtki Čistoća i zelenilo Konavle za preuzimanje spremnika koji bi trebali biti „na kućnom pragu“. Iz konavoske komunalne tvrtke obavještavaju korisnike kako nastavljaju s podjelom spremnika na kućni prag, sukladno odluci o načinu prikupljanja otpada na području Općine Konavle.

„S obzirom na to da jako nizak broj korisnika koji su se prijavili za spremnike molimo neprijavljene da se što prije očituju te da se prijavnicom definiraju veličine spremnika koje žele zadužiti.“ – stoji u obavijesti iz konavoske komunalne tvrtke koja kreće s uklanjanjem spremnika s javnih površina.

Kako smo već pisali konavoski komunalci već su podijelili oko 1.200 čipiranih kanti za otpatke za 400 korisnika, a planiraju za još 700 korisnika osigurati 2.100 kanti i to kapaciteta od 60, 120 i 240 litara.

Direktor tvrke Čistoća i zelenilo Konavle Pavo Arbulić u rujnu nam je rekao kako će se kante za miješani komunalni otpad podijeliti i po ostalim kućama po Konavlima. On je tada najavio kako će odvoz kanti biti s kućnog praga, ali će u Cavtatu, na Obodu i Zvekovici ipak morati staviti polupodzemne kontejnere, kako bi sve izgledalo urednije kao što je slučaj s već postavljenim spremnicima u staroj gradskoj jezgri i pored OŠ Cavtat.

Sada iz tvrtke Čistoća i zelenilo Konavle ističu kako prvi korak provedbe novog načina prikupljanja otpada kreće iz smjera Zvekovice prema Banima. Konavoski komunalci najprije će maknuti spremnike za smeće na javnim površinama u selima Uskoplje i Gabrili.

„Kako se korisnici usklade nastavit će se širiti novi način odvoza. Plan je do Uskrsa pokriti cjelokupno područje Gornje Bande Konavala, uključujući i korisnike u Konavoskom polju.“ – ističu iz tvrtke Čistoća i zelenilo Konavle napominjući kako će određene promjene nastupiti po pitanju odvoza za Močiće, gdje će se promijeniti raspored odvoza reciklažnog otpada, dok miješani komunalni otpad ostaje na istom rasporedu.

„Ponavljamo, svi korisnici neka se što prije prijave kako bi se mogli preuzeti spremnici te komposter, jer će ČIZK u narednim tjednima eliminirati spremnike sa svih javnih površina ostalih sela.“ – poručuju iz konavoskog komunalnog poduzeća.