Četvrtak, 07 Rujan 2023 12:26

KOJE SU ŠKOLE I FAKULTETE ZAVRŠILI NAČELNICI I GRADONAČELNICI

Piše:
Ilustracija Ilustracija Foto: Emica Elvedij / CROPIX

Prvašići su otvarili novo poglavlje u životu, srednjoškolci su započeli s obrazovanjem koje će ih usmjeriti dalje u životu. U brojnim gradovima i općinama gradonačelnici, načelnici, a i župani obišli su đake prvake, poželjeli im uspješnu školsku godinu. Iznimka nisu bili ni čelnici s juga.

Danas su gradonačelnice i gradonačelnici, načelnice i načelnici, no za što su se školovali, koje su škole i fakultete završili prije nego ih je život odveo u politiku i prije nego što su postali ono što su danas.

Od 17 načelnika i načelnica u Dubrovačko – neretvanskoj županiji jedna je doktorica medicine, Anita Jančić Lečić, načelnica Općine Lastovo, koja je liječnica opće prakse, a još je petero čelnika općina s visokom stručnom spremom koji su diplome zaslužili „prije Bologne”, odnosno koji su prošli nekadašnju četverogodišnju fakultetsku naobrazbu.

Tako je načelnik Općine Konavle Božo Lasić diplomirani pravnik, a načelnik Općine Trpanj Jakša Franković diplomirani ekonomist. Načelnik Općine Mljet Đivo Market zaslužio je diplomu inženjera pomorskog prometa, a načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić inženjera prehrambene tehnologije, dok je načelnik Općine Blato Ante Šeparović diplomirani inženjer agronomije.

Načelnica Općine Lumbarda Marija Klisura, magistra je, inženjerka, krajobrazni arhitekt, a načelnik Općine Kula Norinska Nikola Krstičević magistar ekonomije.

Višu stručnu spremu ima troje načelnika i jedna načelnica koji su obrazovanje završili „prije Bologne”. Načelnik Općine Ston Vedran Antunica je tako inženjer strojarstva, a načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić inženjer brodostrojarstva, načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić je ekonomist komunalnog odsjeka, dok je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga ekonomist.

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić studirala je „po Bologni” i ima titulu prvostupnice ekonomije.

Četiri su načelnika sa srednjom stručnom spremom.

Načelnik Općine Pojezerje Borislav Dominiković nakon što je završio obrazovanje u bravarskoj struci nije do kraja završio studij prava. Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli završio je srednju školu smjera pomorskog strojara, načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić po svom srednjoškolskom obrazovanju je tehničar za mehatroniku, a načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović prometni tehničar.

Među čelnicima pet gradova također se nalazi jedan liječnik, Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, nosi titulu doktora znanosti i doktora medicine, specijaliste traumatologije i ortopedije.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević fakultete su završili prije Bolonjskog procesa u Hrvatskoj, Milan je diplomirani pravnik, a Silić Maroević diplomirana inženjerka agronomije. Gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga je magistar ekonomije.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ima višu stručnu spremu s titulom RIT-a Associate in applied science.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić profesor je filozofije i engleskog jezika.

Šarolika su dakle zanimanja kao i stupanj naobrazbe političkih čelnika na jugu Hrvatske, a znanja koja su stekli tijekom naobrazbe, osim samo djelomično onih u pravnoj i ekonomskoj struci, teško da im mogu pomoći u vođenju općina i gradova, eto tek možda pokojom prilikom kad ih zapadne da odlučuju o predmetima koji uz njihovu struku jesu vezani. Uostalom i nema neke škole koja bi bilo koga naučila kako će voditi neku općinu, primjerice u dolini Neretve ili na otoku Korčuli, ne može se to naučiti niti na politologiji, sve se zapravo svodi na životno i iskustvo snalaženja u lokalnoj politici te uostalom sposobnost da osjete potrebe svojih sugrađana.

No, s druge strane svi oni trebaju stručnjake u svojim općinskim i gradskim upravama, bez kojih zapravo ništa ne bi funkcioniralo, a na čelnicima je da školovane stručnjake dobro odaberu, po mogućnosti ne po osnovi stranačkog ključa. Zato djeci koja danas kreću u školu trebamo ostaviti bolji svijet u kojem će se njihovo znanje na pravi način i valorizirati.