Petak, 23 Veljača 2024 19:26

Foto / SVEČANO OTVARANJE VATROGASNOG DOMA NA GRUDI

Foto / SVEČANO OTVARANJE VATROGASNOG DOMA NA GRUDI Foto: Božo Radić / CROPIX

Na Grudi je u petak svečano otvoren novi vatrogasni dom. Izgradnja zajedničkog vatrogasnog doma i spremišta, odnosno Vatrogasnog doma Gruda je projekt Općine Konavle koji se financirao iz Programa ruralnog razvoja, a vrijednost projekta iznosila je 11.320.642 kuna bez PDV-a. Za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402 kuna.

Radovi na izgradnji vatrogasnog doma započeli su u svibnju 2021. godine, završeni su u listopadu 2022., a uporabna dozvola ishodovana je u prosincu 2023. godine, kada je i Javna vatrogasna postrojba Konavle uselila u nove prostorije.

Ovaj objekt Vatrogasnog doma Gruda sastoji se od tri različite cjeline, a to su garažni dio, uredski dio te desetmetarski toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

U zgradi vatrogasnog doma nalazi se prostor za smještaj i boravak vatrogasaca te smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, na način da je osigurana njihova stalna spremnost za brzo i efikasno reagiranje u slučaju intrevencije.

Garaža je kapaciteta sedam vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.

U uredskom dijelu objekta smještene su garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, kao i prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu, te uredi za administraciju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda postigao se planirani cilj projekta, odnosno osigurao se kvalitetan prostor i uvjeti za obuku vatrogasnih i interventnih postrojbi koje sudjeluju u akcijama zaštite i spašavanja te u situacijama prirodnih katastrofa. Na ovaj način maksimalno se podiže operativna spremnost vatrogasnih i interventnih službi cijelog područja.

dpp