Subota, 28 Siječanj 2023 15:35

FOTO / Noć muzeja u Konavlima

FOTO / Noć muzeja u Konavlima Foto: MIGK

Uz Noć muzeja u Muzejima i galerijama Konavala brojni su posjetitelji iskoristili priliku za stručnim vodstvom kroz aktualne izložbe pa su tako mogli poslušati više o Konavoskom kaleidoskopu u Zavičajnom muzeju Konavala, zatim o izložbi Na razvalinama starog Epidaura u Odjelu za arheologiju i Milom Cavtatu uspomena u Kući Bukovac.

Osim toga, u Zavičajnom muzeju Konavala mnoštvo je djece imalo priliku prvi put sudjelovati u edukativnoj tombuli, društvenoj igri koja se nekoć igrala u javnim i privatnim prostorima. Na samom početku programa upoznati su s pravilima i vidjeli su staru tombulu iz fundusa muzeja, a potom su i sami zaigrali, slušajući o drugim tradicijskim igrama prilikom izvlačenja brojeva. Sretni dobitnici terca, činkvina i tombole otišli su kućama s brojnim nagradama, raznim igrama iz muzejske suvenirnice. Tombula je u Muzejima i galerijama Konavala postala već tradicija.

U Kući Bukovac polaznici radionice „Šarena školica” predstavili su temu Noći muzeja „Muzeji su važni” kroz program „Što je to muzej i zašto nam služi?”. Posjetitelji su se uz predavanje i vodstvo kroz Kuću Bukovac upoznali s muzejskom djelatnosti i poslovima koje obuhvaća sama djelatnost, nakon čega su i mlađi i stariji sudjelovali u kvizu znanja.

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu viša kustosica Helena Puhara održala je predavanje „O proizvodnji i trgovini staklenim predmetima u antici – staklo s arheološkog lokaliteta Rat u Cavtatu”. Arheološkim istraživanjima koja su od 2014. do 2017. godine vođena na lokalitetu Rat u Cavtatu otkriven je veliki broj fragmenata raznolikih staklenih posuda. Pomoću usitnjenih ulomaka koji su nekad bili predmeti poput čaša, boca, zdjela, svjetiljki, ali i nakita, prikazane su trgovačke veze Epidaura s važnim centrima za proizvodnju stakla. Različite dekoracije istih ulomaka poslužili su i u predstavljanju različitih tehnika u proizvodnji antičkog stakla.

dpp