Nedjelja, 05 Prosinac 2021 20:54

Foto / Dodijeljena priznanja najboljim konavoskim sportašima za ovu i prošlu godinu

Foto / Dodijeljena priznanja najboljim konavoskim sportašima za ovu i prošlu godinu Foto: Općina Konavle

Najuspješnim sportašima i sportašicama Općine Konavle u subotu navečer u Domu kulture u Čilipima dodijeljena su priznanja za 2020. i 2021. godinu. Naime, zbog situacije s pandemijom COVID- a 19 dodjela nije održana prošle godine, stoga su ove godine iznimno dodijeljene nagrade za ovu i prošlu godinu.

Nagrade su dodijelili potpredsjednici ZSOK Luko Šubašić i Pero Kapetanić, predsjednik Đino Kralj kao i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Načelnik Lasić ovom je prilikom istaknuo kako je 2020. godina bila posebice izazovna za sport svugdje, pa tako i u Konavlima, a zahvalio se svim sportašima i sportašicama kao i njihovim roditeljima i Upravama klubova zajedno s trenerima na promicanju konavoskog sporta.

Iznimno od predviđenog programa, predsjednik JK Konavle – Cavtat Sado Bečić uručio je načelniku Lasiću zahvalnicu kao i počasni crni pojas za svu pomoć koju Općina iskazuje klubu već dugi niz godina.

Na jučerašnjoj dodjeli Zahvalnicu Zajednice sportova Općine Konavle dobio je Biciklistički klub Konavle za doprinos razvoja biciklizma u Konavlima.

Najbolji u 2020. godini
Najuspiješnija sportašica u 2020. godini je Petra Đurković koja je osvojila zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Republike Hrvatske u judu (uzrast U-21) u kategoriji do 44 kg, broncu na seniorskom prvenstvu Republike Hrvatske u judu u kategoriji do 48 kg, broncu na kadetskom prvenstvu Republike Hrvatske u judu u kategoriji do 44 kg i prvo mjesto na Prvenstvu osnovnih škola Republike Hrvatske do 44 kg. Petra je učenica prvog razreda Opće gimnazije Dubrovnik, judo trenira od 2011. godine, a od ostalih rezultata ove godine bila je zlatna na Kupu Maksimira u Zagrebu, zlatna na turniru sveti Vlaho u Dubrovniku, zlatna na Mimoza kupu u Igalu i prva na Županijskom prvenstvu osnovnih škola u Dubrovniku.Zanimljivo je da je Petra Đurković jedina u Hrvatskoj koja je nastupala na svim prvenstvima Republike Hrvatske i na svima osvajala medalju.

Najuspješniji sportaš u 2020. godini je Miho Simović. Miho počinje trenirati stolni tenis 1998. godine. Dugogodišnji je član Marinkolora iz Dubrovnika, a 2010. postaje europski viceprvak u kategoriji ekipno.Višestruki je prvak u mlađim kategorijama. U 2020. godini postaje viceprvak Hrvatske sa klubom STK Libertas Marinkolor (HEP Superliga). Iste godine je drugi igrač HEP superlige po postotku pobjeda, te prvak Hrvatske u kategoriji muških parova.

Najuspješniji trener u 2020. godini je Matko Klarić. Matko je u 2020. godini trenirao i pripremio naše judaše za natjecanja na kojim su ostvareni sljedeći rezultati: na 4 državna prvenstva (seniorsko, juniorsko U-21, kadetsko U-18 i školsko) osvojeno je devet medalja i to:
– 3 zlata: 2 Petre Đurković i 1 Antonije Đurković,
– 2 srebra: Mihaele Baule i Nike Katušić,
– 4 bronce: 2 Petre Đurković, 1 Mie Marević i Dore Obradović.

1. Najuspiješniji klub u 2020. je Judo klub Konavle – Cavtat koji je tijekom prošle godine nastupio na 9 natjecanja s 45 natjecatelja koji su osvojili ukupno 70 medalja i 2 pehara ekipno. Od toga valja izdvojiti 4 državna prvenstva Republike Hrvatske (seniorsko, juniorsko U-21, kadetsko U-18 i prvenstvo osnovnih škola RH).

2. Najuspješniji klub u 2020. godine je Boćarski klub Slaven koji je u sezoni 2019./2020. u 3. Hrvatskoj boćarskoj ligi Dubrovnik – Neretva osvojio prvo mjesto u konkurenciji od 10 klubova. Nakon prvog dijela prvenstva dijelio je prvo mjesto sa B.K.Vrućica. Zbog pandemije prvenstvo je skraćeno te je BK Slaven u final four-u sa 2 pobjede i jednim porazom osvojio prvo mjesto te se plasirao u 2. Hrvatsku ligu, što je najveći uspjeh u povijesti kluba. Još veći uspjeh čini to da su svi igrači sa područja Konavala!

Najbolji u 2021. godini
Najuspješnija sportska ekipa u 2021. godini je Vaterpolski klub Cavtat koji djeluje neprekidno već skoro 50 godina. U klubu su kroz duge godine rada trenirali i igrali mnogi naši sugrađani.
Najveća vrijednost kluba je u tome što okuplja veliki broj djece mlađih uzrasta (ovo ljeto klub je brojio ukupno 168 članova), a važno je napomenuti kako se treninzi odvijaju tijekom cijele godine.
Od 25. do 27. lipnja 2021. godine organiziran je turnir za „Nade Cavtat 2021.“ gdje su sudjelovali KPK Korčula, Jug, Gusar, VK Vukovar i domaćin – VK Cavtat. U četiri utakmice ostvarene su sve četiri pobjede i tako je osvojeno 1. mjesto, a uspjeh je tim i veći jer je većina ekipe VK Cavtata bila godinu mlađa od ostalih.

Ekipa mlađe nade VK Cavtata natjecala se na Finalnom turniru Prvenstva Hrvatske u Splitu gdje su sjajnom igrom osvojili drugo mjesto.

Najuspješnija ženska sportska ekipa je Judo klub Konavle – Cavtat.

Na kadetskom prvenstvu Hrvatske U-18 Judo klub ovojio je 2 zlata Petre Đurković i Dore Obradović te jedno srebro Ane Schmuch.

Tim rezultatom osvojen je i Pehar za III. mjesto u ukupnom poretku za cure na kadetskom prvenstvu Hrvatske U-18. Također, Ana Schmuch osvojila je zlato na mlađe kadetskom prvenstvu U-16, a Dora Obradović srebro. Isto tako treba spomenuti i broncu Antonije Đurković na prvenstvu djece U-14.

Najuspješnija sportašica u 2021. godini je Ana Schmuch. Ana je učenica 8. razreda OŠ Gruda a judo trenira od 2013. godine i nositeljica je plavog pojasa. Ana je u 2021. godini osvojila zlato na mlađe kadetskom prvenstvu Hrvatske U-16 i srebro na kadetskom prvenstvu U-18.

Najuspješniji sportaš je Ante Delija. U osnovnoj školi počeo je trenirat Judo u Judo klubu Konavle-Cavtat, a po završetku srednje škole odlučio se okušat u MMA (mješovite borilačke vještine). U tome se pronašao i vrlo brzo se počeo tim profesionalno baviti. Nakon više amaterskih mečeva, svoj prvi profesionalni meč imao je u 2011 godini. Od tad do danas imao je prilike nastupati u mnogobrojnim svjetskim organizicijama. Nastupao je u Japanu (RIZIN), u Rusiji (M-1), u Poljskoj (KSW). Trenutno se bori u Američkoj organizaciji (PFL) gdje se ove godine borio u finalu teškaškog turnira. Na turniru je bilo 14 boraca iz različitih krajeva svijeta. Nakon svog nastupa u finalu bio je rangiran kao 37 borac svijeta u teškoj kategoriji.
Najuspješniji trener u 2021. godini je Pavo Pulić. Kao igrač VK Cavtata počeo je nastupati za mlađe uzraste kluba, a od 1984. pa do završetka igračke karijere (1996.) igra za seniore VK Cavtat. Na nagovor svog tadašnjeg trenera prof. Jakše Boškovića počinje trenirati kadete u klubu i tako počinje njegova trenerska karijera (1997. godine). Najveći uspjeh postignut je u finalu “Prvenstva Hrvatske” 2001. u Splitu kada VK Cavtat osvoja 2. mjesto. Radio je kao pomoćnik u Hrvatskoj reprezentaciji, bio izbornik reprezentacije U-15, pomoćnik reprezentacije U – 20, a 2017. godine vraća se svom matičnom klubu VK Cavtat. Već te godine VK Cavtat osvaja brončanu medalju u kategoriji mlađi kadeti u natjecanju Olimpijske nade. U kolovozu ove godine na prvenstvu Hrvatske u Splitu, VK Cavtat u konkurenciji 12 najboljih hrvatskih klubova zasluženo osvaja srebrenu medalju.

Nagradu za izniman doprinos u razvoju jedriličarskog sporta dobio je u subotu Roman Franić.
Jedriličarski klub Cavtat je osnovan u ožujku 2004. godine, a Roman Franić je u klubu od 2007. godine. Roman je strastveni ribolovac i zaljubljenik u more, a potrebno je naglasiti da kada volonteri kluba nisu mogli biti cijeli dan u klubu, Roman bi uskočio i tek danas kad ga zbog bolesti nema u klubu dulji period shvaća se koliko je bio bitan za razvoj kluba. Roman je u klubu bio recepcionar, kuhar, vrtlar, savjetnik, meštar, jednom riječju domaćin.

dpp