Nedjelja, 26 Ožujak 2023 18:29

FOTO / 90 godina od izgradnje zavjetne crkve sv. Vlaha u Slanom i svetkovina Blagovijesti

FOTO / 90 godina od izgradnje zavjetne crkve sv. Vlaha u Slanom i svetkovina Blagovijesti Foto: Dubrovačka biskupija / Župa sv. Vlaha u Slanom

U najljepšem dijelu slanske vale zvanom Banja, na izvoru slatke vode koja odmah utječe u more, nalazi se zavjetna crkva Navještenja Gospodinova, u narodu poznata kao „Nuncijata“. Zavjetna je to crkva župe sv. Vlaha u Slanom koja je u subotu 25. ožujka svečano proslavila svetkovinu Blagovijesti i 90 godina od dovršetka izgradnje. Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

U zajedništvu sa župljanima Slanoga i Majkova i ostalim hodočasnicima u koncelebraciji su bili don Bernardo Pleše, stonski dekan, fra Šimun Romić, upravitelj franjevačkog samostana u Orebiću, fra Ante Medić iz slanskog samostana i župnik i gvardijan slanski fra Stipan Klarić. Pjevanje su animirale kandidatice Sestara franjevki od Bezgrešnog začeća s Danača, a misnom slavlju je prethodila procesija s barjacima iz spomenutih župa.

Biskup Glasnović je u svojoj propovijedi istaknuo skromnost i poniznost Blažene Djevice Marije koja je znala slušati i čuti Božji glas i pristati uz Božju riječ i time je postala izvor spasenja za sve nas. Potaknuo je vjernike da budu oni koji će biti ljudi koji će naviještati i nositi drugima blagu i radosnu vijest.

Na kraju mise župnik Klarić je zahvalio biskupu na pastirskoj brizi i ohrabrujućim riječima i svima koji su sudjelovali u pripremi ove feste, a mladi su biskupu predali prigodni dar. Nakon mise zajedničko slijedilo je zajedničko druženje na obali pored crkve.

Crkvu Navještenja Gospodinova na ovom mjestu početkom 17. stoljeća započeo graditi poznati dubrovački pomorac i dobrotvor Miho Pracat. Godinama je proširivana, dograđivana i konačno je 1927. započela izgradnja crkve u današnjim dimenzijama za župnikovanja don Iva Čučkovića. Crkva je dovršena 1933. godine i te je godine na Blagovijest blagoslovljena. Posljednji put je obnavljana za župnika fra Ljudevita Laste 2011. godine.

Dubrovačka biskupija / Župa sv. Vlaha u Slanom