Subota, 18 Studeni 2023 13:54

FINANCIJSKO IZVJEŠĆE DPDS-A ČUDNO I BIVŠEM I AKTUALNOM GRADONAČELNIKU; PREMALO ULOŽENO U OBNOVU?

Piše:
„Kupljenom ulaznicom pomažete obnovi i održavanju zidina i tvrđava”, ističe se i na tabli uz prodajno mjesto ulaznica „Kupljenom ulaznicom pomažete obnovi i održavanju zidina i tvrđava”, ističe se i na tabli uz prodajno mjesto ulaznica Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Istaknuvši kako mu je financijsko izvješće koje je nedavno objavio DPDS čudno, bivši gradonačelnik Dubrovnika, trenutno nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić, pitao je na sjednici Gradskog vijeća aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića kad će izvješće DPDS-a biti uvršteno na dnevni red neke od sjednica Gradskog vijeća. Da je izvješće DPDS-a čudno, složio se i Franković.

- DPDS je prošle godine od zidina i DuPassa uprihodovao 50 milijuna kuna, a u obnovu su uložili samo tri milijuna kuna ili šest posto prihoda. Na plaće su potrošili osam milijuna kuna i po tom izvješću na računu imaju 46 milijuna kuna. S onim od prošle godine imaju 76 milijuna kuna ili više. - kazao je Vlahušić i dodao:

- U tom izvješću stoji da plaćaju porez na dobit i da im je bila Carinska uprava iz Splita i pitala za koncesiju koju znamo da nemaju. - kazao je Vlahušić kojega je zanimalo kad će izvješće DPDS-a biti upućeno na raspravu na Gradsko vijeće.

- Da vidimo zašto su tri milijuna kuna ili samo šest posto sredstava uložili u obnovu, a na računu imaju velike novce dok mi nemamo novca za kupiti, primjerice, zemlju u Solitudu. - rekao je Vlahušić.

Da je nešto s DPDS-ovim izvješćem čudno složio se i gradonačelnik Mato Franković.

- Djelomično bi se s vama složio. Ni meni nije do kraja jasno to njihovo izvješće i to sam već komentirao s resornom pročelnicom. Tražili smo pojašnjenja koja nismo dobili, ali ćemo na njemu inzistirati. - kazao je Franković, naglasivši:

- Najvažnije je da DPDS u potpunosti postane transparentan. Da vidimo što, kako, kuda i gdje ti novci završavaju jer to nisu novci DPDS-a nego građana koji očekuju da se ulažu u obnovu spomeničke baštine. - rekao je Franković, koji je pokušao naći opravdanje za izvješće DPDS-a koje ni njemu ni Vlahušiću baš nije jasno.

- Možda je došlo do nesnalaženja. Namjere su im dobre i vjerujem da kroz dijalog to možemo riješiti. - kazao je Franković koji je spreman predstavnike DPDS-a pozvati na sastanak, na koji je izgleda dobrodošao i Vlahušić.

- Organizirat ćemo sastanak s predstavnicima DPDS- a da vidimo u čemu je problem i zašto nismo došli do brojki do kojih bismo trebali, kao i podataka koji bi trebali biti svima javno dostupni. - kazao je Franković, dodavši kako i Vlahušić može doći na taj sastanak.