Ponedjeljak, 12 Veljača 2024 18:19

DVIJE VELIKE ODLUKE U KORIST GRADA DUBROVNIKA, VRAĆENA TVRĐAVA IMPERIAL, A SUD ODBIO I PAŠALIĆA

Piše:
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Foto: Božo Radić / CROPIX

Današnji dan, 12. veljače, sigurno će ući u povijest i kroniku našega Grada jer sam, dobio pravorijek Stalnog arbitražnog sudišta Hrvatske gospodarske komore u predmetu poništenja koncesijskog ugovora tvrđave Imperial. Kao što znate Gradsko vijeće je donijelo odluku kako poništava koncesiju za tvrđavu Imperial. Istovremeno sukladno ugovoru potpisanom od strane tvrtke Razvoj golf i Grada Dubrovnika u slučaju bilo kakvih sporova nadležan je Arbitražni sud u Zagrebu. Danas smo dobili pravorijek kako su svi zahtjevi tvrtke Razvoj golf u potpunosti odbačeni. Od danas službeno možemo reći da je tvrđava vraćena Gradu i njegovim građanima i Grad može započeti sve postupke kako bi je rekonstruirao, uredio i doveo u stanje da bude ono što je i trebala biti – simbol obrane Grada Dubrovnika i Muzej Domovinskog rata. - kazao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković dodavši kako je ovo „konačna odluka”, odnosno da Razvoj golf nema pravo žalbe.

- Mi smo nakon ovog potpuno legitimni ulagati sredstva u prostorno plansku dokumentaciju, odmah krećemo s izradom idejnog rješenje pa onda naravno samog glavnog projekta i u konačnici ishođenja svih potrebnih akata kako bi rekonstruirali tvrđavu Imperial sa samo jednom namjenom, a to je Muzej Domovinskog rata. - kazao je gradonačelnik Franković.

Inače, kad je u pitanju tvrđava Imperial na Srđu, Razvoj Golf je rješenjem Općinskog suda u Dubrovniku iz ožujka 2022. bio dužan Gradu Dubrovniku vratiti je u posjed.

Tvrđavu je naime koncesijskim ugovorom iz ožujka 2009. bivša gradonačelnica Dubravka Šuica dodijelila tvrtki Razvoj golf, koja je u to vrijeme planirala na Srđu graditi resort s golf igralištima, vilama i hotelima.

Aktualna je vlast nakon višegodišnjeg inzistiranja srđevaca, koji su iz građanske inicijative Srđ je naš u međuvremenu prerasli u političku stranku Srđ je Grad, u lipnju 2020. raskinula koncesijski ugovor s Razvoj golfom. Odluka o raskidu Ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial donesena je jednoglasno na sjednici Gradskog vijeća uz obrazloženje kako Razvoj golf nije ispunio svoje obveze iz ugovora.

Razvoj golf se obvezao izraditi idejno rješenje obnove tvrđave te ishoditi potrebne dozvole i obnoviti tvrđavu sukladno konzervatorskim smjernicama. Trebali su urediti i prostor Muzeja Domovinskog rata. Gradu su predali cjelovitu dokumentaciju glavnog projekta rekonstrukcije tvrđave Imperial te pokrenuli postupak ishođenja potvrda, ušli u proces podnošenja građevinske dozvole jer je bilo zamišljeno da se prvo rekonstruira tvrđava, a golf igrališta trebala su se zadnja graditi, ali određene je obveze trebao ispuniti i Grad Dubrovnik. Sukladno Urbanističkom planu uređenja, od Bosanke do tvrđave Grad je trebao izgraditi pristupnu cestom s pripadajućom infrastrukturom što se nije dogodilo.

Gradonačelnik Mato Franković potvrdio je danas i kako je Upravni sud u Splitu odbio zahtjev tvrtke Laguna Trade da se građevinska dozvola za rekonstrukciju Lapadske obale proglasi nevažećom.

- Istina, to je tek prvi stupanj, ali mislim da je to jedan dobar put i smjer kojim smo krenuli. - kratko je prokomentirao gradonačelnik Franković.