Subota, 17 Rujan 2022 23:30

Dubrovačka psihijatrica Irena Primorac Bošnjak o razlozima porasta konzumenata psihostimulansa

Ilustracija Ilustracija Foto: Donald Clark / Pixabay

Ovisnici o drogama na krajnjem jugu Hrvatske sve više koriste sintetičke proizvode koji su im cjenovno i najdostupniji. Isti trend je i u ostatku Hrvatske.

- Opijati su sada „out“, imamo problem porasta konzumacije psihostimulansa. Kako se nacija mijenja u mentalnom smislu, tako se promijenilo i dominantno sredstvo ovisnosti. Pretpostavlja se da je broj osoba koje su ovisne o drogama s psihostimulativnim učinkom višestruko veći od službenih brojeva. Psihostimulativne droge podižu raspoloženje do stanja euforije, smanjuju potrebu za snom i hranom, konzumenti mogu cijelu noć partijati, što im odgovara, jer je glavni cilj njihovog života zabaviti se, uživati. – pojasnila je za Južni voditeljica Odjela za mentalno zdravlje županijskog Zavoda za javno zdravstvo psihijatrica Irena Primorac Bošnjak.

- Razlog zbog kojeg nam se ovisnici o psihostimulansima javljaju je obično psihotični slom uzrokovan konzumacijom droge, što se klinički najčešće manifestira slušnim obmanama i paranoidnim interpretacijama realiteta. Za razliku od njih, glavni motiv za dolazak opijatskih ovisnika psihijatru je propisivanje zamjenske terapije. Zamjenska terapija za ovisnost o psihostimulansima, nažalost, ne postoji. - govori ona.

Cijeli tekst možete pročitati na portalu Južni OVDJE.

dpp