Četvrtak, 14 Travanj 2022 20:15

Capor: U DPDS -u su završile igre prijestolja i dojam je da je politika itekako uplela prste u izbore

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: Davor Mladošić

Nedavno provedene izbore u Društvu prijatelja dubrovačke starine prokomentirao je gradski vijećnik Srđ je grad Đuro Capor. Iako ističe kako novom vodstvu DPDS -a treba dati šansu da pokažu što znaju i imaju, Capor naglašava kako je u izboru novog vodstva društva politika itekako imala svoje prste.

 - Očito su u DPDS -u završile igre prijestolja i dojam je da je politika itekako uplela prste u izbore i da se to radilo u koordinaciji s koalicijskim partnerima gradonačelnika Mata Frankovića na način da su Pero Vićan i Andro Vlahušić zajedno lupali po DPDS -u, ostavljajući Frankoviću prostor da se na čelo DPDS -a probiju ljudi koji njemu odgovaraju. - rekao je Capor, dodavši kako novom vodstvu Društva ipak treba dati šansu.

- Svakako treba tim novim ljudima pružiti šansu da pokažu što znaju i umiju. Čini mi se da će oni ipak biti spremniji za razgovor i suradnju s Gradom, možda i popustljiviji prema zahtjevima gradonačelnika. - smatra Capor, koji je odgovorio i na pitanje hoće li izborom novog vodstva DPDS -a prestati sukobi unutar Društva.

- Nisam siguran koliko su ti tzv. sukobi u DPDS -u posljedica njihovih unutarnjih podjela, a koliko miješanja politike u način njihova funkcioniranja. Čini mi se da su ti sukobi više rezultat političkog pritiska i želje gradonačelnika Frankovića da se dogode neke promjene koje on priželjkuje. Procesi kojima smo svjedočili više podsjećaju na unutarstranačku borbu kakvu gledamo u HDZ -u nego na normalne i regularne izbore unutar udruge civilnog društva. Znakovita je bila i poruka Frankovića kad je najavljivao da se DPDS neće ukinuti i time je sebe postavio u poziciju zaštitnika Društva kojega su isto to vrijeme napadali njegovi koalicijski partneri. - rekao je Capor

- Dakle, gledali smo predstavu koju su koordinirali Franković, Vlahušić i Vićan. Inače, ako se prisjetimo prošlih vodstava DPDS -a i uloge Macana i Kapetanića, ali i sukoba Društva i Vlahušića, dojam je da je DPDS jako važan HDZ -u, koji nad Društvom želi imati kontrolu. Pokazuju to i dobri odnosi Društva s općinama Dubrovačko primorje, Ston i Konavle u kojima je HDZ na vlasti, a u velikom vijeću DPDS -a su dva aktualna načelnika i to pokazuje da je HDZ -u Društvo važno i kao izvor prihoda, ali i kao nekakav statusni simbol kojega članovi HDZ- a mogu dobiti. - kazao je vijećnik Srđ je grad Đuro Capor.