Četvrtak, 03 Ožujak 2022 19:33

14 mil. kuna za novu javnu rasvjetu: Vlahušić podržava Frankovića za novo zaduženje, Capor pita zašto nije bilo prijave na EU fondove

Piše:
14 mil. kuna za novu javnu rasvjetu: Vlahušić podržava Frankovića za novo zaduženje, Capor pita zašto nije bilo prijave na EU fondove Foto: Davor Mladošić

Ne bi li ostvario uštede u potrošnji električne energije, gradonačelnik Mato Franković u utorak će od Gradskog vijeća zatražiti odobrenje za kreditno zaduženje kod HBOR -a od 14 milijuna kuna. S obzirom na broj potrebnih ruku, Franković će od Vijeća odobrenje i dobiti pa će 14 milijuna kuna utrošiti na zamjenu gotovo četiri tisuće rasvjetnih tijela, čime će na trošku struje koja otpada na uličnu rasvjetu uštedjeti dva milijuna kuna.

Po pitanju ovog novog kredita srđevci su oprezni, no bivši gradonačelnik Andro Vlahušić će ga podržati.

- Kreditno zaduženje za rekonstrukciju javne rasvjete je apsolutno opravdano jer ćemo ga za pet godina isplatiti od uštede. - smatra Vlahušić.

Projekt rekonstrukcije javne rasvjete, naglašava, pripremljen je još u njegovu gradonačelničkom mandatu.

- Nakon pet godina realizira se ono što je već bilo pripremljeno. Primjerice, 50 takvih LED lampi već svijetli pokraj TUP -a jer su Kinezi dali 50 lampi džaba. Još smo u mom mandatu pozvali sve velike tvrtke u Hrvatskoj koje imaju štedljiva rasvjetna tijela da dođu i prezentiraju nam svoje lampe i tada smo im rekli: „Ako želite, dajte nam nešto tih lampi, stavite ih po Gradu, da vidimo što kupujemo, da ne kupujemo mačka u vreći.” Došla je jedna hrvatska tvrtka koja ima te kineske stvari, riječka čini mi se, i rekli su da žele jednu ulicu i stavili su te lampe baš pokraj TUP-a u Ulicu Andrije Hebranga i do danas ni jedna ta svjetiljka nije crkla, a dobili smo ih džaba i još uvijek svijetle. - rekao je Vlahušić, dodavši kako je još tada postojao plan zamjene svih rasvjetnih tijela.

- Temeljem toga smo još onda htjeli sve lampe u Gradu promijeniti, staviti LED rasvjetu jer se pokazalo da ćemo imati uštede na potrošnji struje, ali i troškovima održavanja javne rasvjete. - kazao je Vlahušić.

Istaknuo je kako kredit, za koji odobrenje od Vijeća traži Franković, zapravo nije kredit.

- To nije kredit, to je rubno zaduženje, isplaćuješ ga samog po sebi, a ne ulazi u zaduženje. Ne mogu ja protiv sebe, ne mogu ići protiv ljudi koji su još sa mnom pripremali ovaj projekt, dokumentaciju i cijelu tu priču, pa ne mogu ja sad biti protiv toga. Je li se moglo ići na EU fondove, pa vjerojatno jest. Jesmo li pokušali ići na fondove pa smo odbijeni, to ne znam. Ali neću biti protiv toga. Ovo kreditno zaduženje je zakonito, ali pitat ću Marka Potrebicu, jer on mi je najbliži, zašto ovaj projekt rekonstrukcije javne rasvjete nismo prijavili na EU fondove. - rekao je Vlahušić.

Da je rekonstrukciju javne rasvjete Grad Dubrovnik trebao prijaviti na fondove Europske unije koja takve projekte obilato financira, smatra i vijećnik stranke Srđ je grad Đuro Capor te upozorava kako je zaduženost Grada porasla s dozvoljenih 20 na stopu od 30 posto.

- Ono što je SJG zabrinulo, a mogli smo pročitati u dokumentaciji koja prati odluku o kreditnom zaduženju je činjenica da je zaduženost Grada narasla na stopu od 30 posto i zanima nas obrazloženje kako je Grad od Ministarstva financija uopće dobio dozvolu za bilo kakav novi kredit. Drugo je pitanje zašto ovaj projekt Grad nije prijavio na neki od EU fondova jer upravo projekti uštede električne energije energetske učinkovitosti od EU -a dobivaju zeleno svjetlo. Inače, kamata za ovaj kredit jest mala, ali tih 14 milijuna kuna će vraćati građani Dubrovnika, a mogli smo to izbjeći i dobiti iz EU fondova 12 milijuna kuna. Svakako očekujemo da će gradonačelnik ovaj projekt prijaviti na EU fondove. - rekao je Capor.

Istaknuo je kako će gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća u utorak morati pojasniti je li za donaciju od 27 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu na Pelinama posao rekonstrukcije javne rasvjete vrijedan 14 milijuna kuna dodijeljen španjolskoj tvrtki.

- Gradonačelnik će apsolutno morati objasniti pojasniti zašto se spominje već poznato ime tvrtke koja bi radila posao rekonstrukcije rasvjetnih tijela. Naime, još nemamo kredit, ni javni natječaj, a već znamo tko će dobiti posao i to zabrinjava. Ipak, takve nas stvari od HDZ-a ne čude, na razini države su uobičajene, a evo, imamo isti slučaj i u našem Gradu. - rekao je Capor.

Da će se zbog rekonstrukcije javne rasvjete Grad Dubrovnik kreditno zadužiti, ali i da će se rebalansirati proračun, gradonačelnik Mato Franković najavio je nedavno na konferenciji za novinare koju je održao nakon najave o poskupljenju energenata. Tada je, između ostalog za primjer istaknuo javnu rasvjetu i kazao kako je ona Grad do sada stajala četiri milijuna kuna te da bi po novim ugovorima s distributerima, Grad za javnu rasvjetu trebao izdvajati sedam milijuna kuna. Ako su Frankovićeve projekcije točne, posve je logično ići u uštede, a ušteda nema bez izmjene rasvjetnih tijela.

Kad je u pitanju kredit od 14 milijuna kuna, Franković piše kako će „mjesečna rata kredita biti jeftinija za Grad od mjesečne rate struje koju sada plaćamo” te navodi da „više nećemo imati mjesečni trošak održavanja javne rasvjete”.

Pojasnio je i kakav to kredit Grad Dubrovnika uzima od HBOR -a te naveo kako nekome očito nije u interesu da Grad smanji troškove javne rasvjete.

„Nije Grad Dubrovnik jedini u Republici Hrvatskoj koji koristi pogodnosti posebnih ESIF programa. Cijeli niz gradova ovo je već proveo, ali očito nekome nije u interesu da Grad ima manje troškove na programu javne rasvjete.” - naveo je Franković te objasnio i što su to ESIF programi koji ne ulaze u kreditno zaduženje gradova.

„Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije zaključili su dana 19.06.2018. godine Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „ESIF Krediti za javnu rasvjetu“. Temeljem navedenog Sporazuma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ (OPKK), dodijelilo je prvotno doprinos od 152 milijuna kuna iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) predmetnom financijskom instrumentu te izravno ovlastio Hrvatsku banku za obnovu i razvitak za njegovu provedbu, a zatim i dodatnih 175,2 milijuna kuna, odnosno ukupno 327,2 milijuna kuna.” - naveo je gradonačelnik Franković.

Kredit za javnu rasvjetu od 14 milijuna kuna zapravo je neupitan jer Frankoviću će Gradsko vijeće u kojem ima većinu, a očito ima i viška ruku, Vlahušićevu sigurno, dati odobrenje za ovo zaduženje.

Kredit kod HBOR -a Grad će isplatiti kroz sedam godina, a modernizacijom rasvjetnih tijela uštede na javnoj rasvjeti iznosit će dva milijuna kuna.