Utorak, 05 Srpanj 2022 10:51

Župan Dobroslavić izabran za potpredsjednika Odbora regija

Župan Dobroslavić izabran za potpredsjednika Odbora regija Foto: DNŽ

U okviru 150. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu na polovici mandata aktualnog saziva, na kojem se obavlja reizbor predsjednika, potpredsjednika i članova predsjednistva, župan Nikola Dobroslavić izabran je za potpredsjednika Odbora regija iz redova nacionalnih izaslanstava, a njegov zamjenik je Marko Vešligaj. Za člana predsjedništva iz hrvatskog izaslanstva izabran je i načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, dok je za njegovog zamjenika izabran načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

Europski odbor regija glas je regija i gradova u Europskoj uniji. Predstavlja lokalne i regionalne vlasti iz cijele Europske unije i savjetuje u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove, što čini 70 posto cjelokupnog zakonodavstva EU-a.

Odbor regija je politička skupština koja broji 329 članova i isto toliko zamjenskih članova iz svih zemalja EU-a, podijeljenih u političke klubove, izabranih na lokalnoj ili regionalnoj razini. Oni se okupljaju u Bruxellesu šest puta godišnje kako bi raspravljali o mišljenjima u vezi s predloženim zakonodavnim aktima i usuglasili se o rezolucijama u pogledu daljnjeg djelovanja EU-a. Hrvatsko izaslanstvo u Odboru regija broji devet članova i isto toliko zamjenika.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019