Nedjelja, 27 Studeni 2022 12:08

Zakupnine javnih površina u Dubrovniku bit će deset posto veće

Piše:
Zakupnine javnih površina u Dubrovniku bit će deset posto veće Foto: dpp

Za 10 posto povećat će se iznos zakupnina za korištenje javnih površina u Dubrovniku. Odluku kojom se povećava cijena zakupa javnih površina svima, od kioska, ugostiteljskih stolova i stolica pa do štandova političkih stranaka, usvojit će na sjednici 1. prosinca Gradsko vijeće. Iznos zakupnine varira ovisno o zoni u kojoj se javna površina nalazi. Nove cijene zakupnina osim u kunama bit će iskazane i u eurima,

Visina zakupnine za korištenje javnih površina u Dubrovniku nije se mijenjala od početka 2017. No, Odlukom o zakupu javnih površina predviđeno je da se visina zakupnine od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2024. može povećati ili smanjivati do 10 posto godišnje.

Povećanje svih iznosa zakupnina za korištenje javnih površina u krajnjem je roku predložilo Povjerenstvo jer se u svibnju i lipnju još nije mogao predvidjeti ishod ovogodišnje turističke sezone.

Iznos zakupa za korištenje javnih površina tijekom pandemije u Dubrovniku je kroz mjere za prevladavanje krize zakupcima bio umanjen za 70 posto.

Budući da Hrvatska kao službenu valutu uvodi euro, iznos zakupa javnih površina bit će iskazan u eurima i kunama do kraja 2023.

Nakon što je na sjednici početkom prosinca usvoji Gradsko vijeće, odluka o povećanju iznosa zakupnine za korištenje javnih površina primjenjivat će se od 1. siječnja 2023.