Srijeda, 12 Siječanj 2022 14:13

Vedran Antunica: Nije Lučino razdolje opasnost za Malostonski zaljev nego Gornji horizonti

Piše:
Načelnik Općine Ston Vedran Antunica Načelnik Općine Ston Vedran Antunica Foto: dpp/arhiva

Nakon što je posljednjeg dana prosinca vlada Republike Srpske s predstavnicima kineske tvrtke China Energy Gezhouba Group potpisala ugovor o financiranju i izgradnji Hidroelektrane Dabar, koja je sastavni dio projekta Gornji horizonti, u Dubrovačko – neretvanskoj županiji zavladala je zabrinutost.

Naime, već godinama se govori kako je utjecaj projekta Gornji horizonti po našu Županiju, konkretno dolinu Neretve i Malostonski zaljev mogao biti katastrofalan. Aktivnosti u susjedstvu brinu i načelnika Općine Ston Vedrana Antunicu čije je stanovništvo mahom orijentirano na uzgoj školjaka. On za Južni i Dubrovnikpress ističe kako Hrvatska mora iskoristiti sve mehanizme ne bi li spriječila taj projekt.

- Gornji horizonti su definitivno projekt koji će imati jako negativne utjecaje na dolinu Neretve i Malostonski zaljev i mi kao država moramo iskoristiti sve mehanizme da bismo taj projekt spriječili. - kazao je Antunica.

- Gornji horizonti su velika opasnost za Malostonski zaljev, a ne Lučino razdolje. Prema mojim saznanjima Županija je posljednjih godina bila aktivna po tom pitanju, reagiralo se preko Ministarstva vanjskih poslova i preko Županije direktno treba vidjeti koje aktivnosti poduzimati jer taj će projekt svakako imati utjecaj na Malostonski zaljev i opstanak školjkarstva. Mi kao lokalne zajednice možemo i trebamo potencirati rješavanje ovog pitanja s veće razine, odnosno da se sukladno međudržavnim ugovorima i sporazumima taj projekt spriječi, odnosno da se zaštitimo od njegovih negativnih utjecaja na hrvatsko tj. područje Dubrovačko – neretvanske županije, konkretno područje doline Neretve i Malostonskog zaljeva. - rekao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.