Ponedjeljak, 18 Srpanj 2022 14:13

Prijeti li nestašica? Ston je osjetljivo područje kad je u pitanju opskrba vodom

Piše:
Ston Ston Foto: Dario Skurić

Dok su u Istri na snazi restrikcije u korištenju pitke vode, unatoč tome što je stonsko područje po tom pitanju, kao i područje otoka Korčule, najosjetljivije, probleme u opskrbi pitkom vodom načelnik Općine Ston Vedran Antunica ne očekuju. Suši unatoč, ističe načelnik Općine Ston Vedran Antunica, opskrba vodom je uredna.

- Što se tiče snadbijevanja pitkom vodom stanje je redovno. Ston se vodom opskrbljuje iz izvorišta Studenac, a mi smo i prijašnjih godina, kad bi bilo problema, imali rezervno izvorište Oko. Ono još uvijek nije spojeno na sustav, no uskoro očekujemo dozvolu za taj projekt pa bi Ston i okolica imali dovoljne količine vode. Inače, dio Općine vodom se snadbijeva iz regionalnog vodovoda NPKLM koji je stabilan. - rekao je Antunica.

Općinski načelnik ne pamti da su i ranijih godina bile redukcije vode na stonskom području.

- Nisu bile redukcije jer bismo se snalazili. Vatrogasnim mjerama prespojili bi izvorište Oko. Inače smo dosta dobro postavili sustav. Problemi su, doduše, znali nastajati tijekom noći kad je veći tlak pa bi dolazimo do pucanja cijevi prema Malom Stonu i tada bi znalo isteći i 300 do 400 kubika vode, cijela vodosprema, ali to se više ne događa. Kad je u pitanju opskrba vodom, mirni smo i sigurni i imamo rezervnu opciju premoščivanja izvorišta Oko sa Studencem. Možemo dopuniti sustav s drugim rezervnim izvorom koji je izdašniji nego sadašnji. - rekao je Antunica, dodavši kako je u odnosu na 2019. na stonskom području potrošnja vode ipak nešto veća.

- Nemamo točne parametre o potrošnji vode jer je to pod Vodovodom, ali po broju cisterni s vodom čini mi se da je potrošnja dosta veća nego 2019.- rekao je Antunica.

I dok je za područje Istre uvedena restrikcija u korištenju vode, ne bi se npr. smijeli rpati automobiloi i zalijevati vrtovi pitkom vodom, a potrošnju nadziru komunalni redari, načelnik Općine Ston Vedran Antunica ističe kako bi u slučaju da se dogode takve restrikcije bilo vrlo teško nadzirati potrošnju vode.

- Potrošnju vode je vrlo teško nadzirati. Ona se može po mjestima zatvarati, ali to se nikad nije dogodilo. Bilo je situacija kad smo ljude znali zamoliti da smanje potrošnju, da smanje natapanje vrtova i oni su se toga pridržavali. Na sreću, nismo u toj situaciji i čini mi se da je stanje s vodom dosta stabilno. - rekao je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.