Četvrtak, 24 Studeni 2022 16:05

Nakon više godina ponovno se aktualizira izgradnja pastoralnog centra u Kuparima

Piše:
Nakon više godina ponovno se aktualizira izgradnja pastoralnog centra u Kuparima Foto don Miljenko Babaić: Nikša Duper / CROPIX

U prigodi nedavne feste zaštitnika svetog Ilara, kada je župu u Mlinima u Župi dubrovačkoj pohodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, župnik don Miljenko Babić je najavio i gradnju modernog pastoralnog centra u Kuparima.

Don Miljenko Babaić je predstavljajući biskupu Glasnoviću Župu svetog Ilara rekao kako prema župnoj statistici iz godišnjeg blagoslova obitelji broji oko tri tisuće i tristo vjernika. Opisao je i kako današnja župna crkva više nije optimalna za potrebe vjernika te naglasio kao nužno i potrebno nastavljanje projekta modernog župnog pastoralnog centra u Kuparima.

Upravo će projekt pastoralnog centra biti jedna od tema za ponedjeljak najavljene sjednice Općinskog vijeća Župe dubrovačke. Prema najavi, na vijećničkim klupama trebao bi se naći prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna UPU-a Pastoralni centar.

Podsjetimo, Općina Župa dubrovačka i Dubrovačka biskupija na tom su projektu već intenzivno radili pa su te aktivnosti 2014. godine rezultirale i provedbom Arhitektonsko-urbanističkog natječaja za izradu idejnoga rješenja Pastoralnoga centra, plivališta i dvorane u Župi dubrovačkoj. Prvu nagradu osvojila je Baza Arhitektura iz Ljubljane (Klemen Vodnik, Ljubljana; Tomaž Slak, Novo Mesto; Paulo Barbaresi, Ljubljana; Robert Potokar, Ljubljana), drugu nagradu Arhitektonski atelje Hržić iz Zagreba, treću nagradu grupa autora predvođena doc. Tinom Franićem iz Zagreba, četvrtu Višeslav Franić iz Zagreba, a petu grupa autora predvođenom Natašom Ivanišević iz Cavtata.

Nakon toga, arhitektonsko – urbanistička rješenja, kojih je bilo ukupno 16, predstavljena su javnosti u Župi dubrovačkoj, Dubrovniku i Zagrebu.

Tadašnji dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u siječnju 2015. godine kad su radovi bili izloženi u Samostanu svete Klare u Dubronviku zahvalio je Općini Župa dubrovačka na dobroj suradnji, te izrazio nadu u nastavak projekta i zadovoljstvo odabranim radom. Naglasio je da mu se osobito sviđa činjenica da crkva dominira prostorom, no istovremeno je kazao da za Dubrovačku biskupiju u tom trenutku nije na prvom mjestu izgradnja crkve, već škole koja je također dio projekta.

Međutim, nastavak projekta je u međuvremenu zastao i za očekivati je da je donošenje izmjena i dopuna UPU-a Pastoralni centar na sjednici u ponedjeljak jedan od koraka ka početku gradnje.

U Dubrovačkoj biskupiji su nam potvrdili da se od ovog projekta ne odustaje, te da se u zajedništvu s Općinom Župa dubrovačka radi na tome da se Pastoralni centar u Kuparima i izgradi.