Utorak, 11 Lipanj 2024 15:33

NAGRAĐIVANI REDATELJI DOLAZE NA SLANO FILM DAYS FESTIVAL

Alfonso Cuarón, meksički filmski redatelj, scenarist, producent i montažer, na Slano Film Days će u neformalnom, prijateljskom okruženju podijeliti svoje bogato profesionalno iskustvo, ali se zasigurno i inspirirati uz mlade regionalne talente: redatelje, glumce i snimateljice.

Dobitnik Zlatnog lava i peterostruki osvajač Oscara, jedan je od najboljih i najsvestranijih redatelja današnjice, a osim filmova Roma (2018.) i Gravitacija (2013.), koji su mu donijeli tri, odnosno dva Oscara, u Cuarónovoj biografiji ističu se i filmovi Djeca čovječanstva (2006.), Harry Potter i zatočenik iz Azkabana (2004.), I tvoju mamu također (2001.), Velika očekivanja (1998.) i Mala princeza (1995.). Kao producent, Cuarón je sudjelovao u nastajanju brojnih filmova, uključujući kratki film Le Pupille (2022.) Alice Rohrwacher, nominiran za Oscara. Uskoro će svjetlo dana ugledati i najnoviji projekt Cuarónove producentske kuće Esperanto Filmoj – serija Disclamer, u kojoj su uloge ostvarili dobitnici Oscara Cate Blanchett i Kevin Kline, te za Oscara nominirani Sacha Baron Cohen, Kodi Smith-McPhee i Lesley Manville.

Cuarónu će se na Slano Film Days pridružiti i renomirani filmski autori: Paweł Pawlikowski, Ruben Ostlund, Michel Franco i Juho Kuosmanen, voljeni od publike, hvaljeni od kritike, te nagrađivani na najrelevantnijim svjetskim filmskim festivalima, a koje s organizatorom i autorom koncepta Slano Film Days Mirom Purivatrom veže dugogodišnja profesionalna suradnja, ali i prijateljstvo.

Paweł Pawlikowski, eminentni poljski redatelj, nakon što je snimio više nagrađivanih dokumentarnih filmova, usredotočio se na igrane, a oba su mu prva filma (Posljednje utočište i Moje ljeto ljubavi) osvojila nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA). Godine 2015. snimio je film Ida, koji je osvojio Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Film Hladni rat nagrađen je za najbolju režiju u Cannesu 2018. i nominiran je za tri Oscara.

Gotovo svi igrani filmovi švedskog redatelja Rubena Östlunda, počevši od njegova drugog igranog filma Nesvjesno iz 2008., premijerno su prikazani u Cannesu. Treći mu dugometražni film Igra 2011. osvaja najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu Nordic Prize, a njegov je četvrti dugometražni film Turist, nakon osvajanja nagrade žirija u Cannesu, nominiran za Zlatni globus te je ušao u uži izbor za Oscara. Östlund se vratio u Cannes i sa svojim petim dugometražnim filmom Kvadrat (2017.), koji je izabran u službenoj konkurenciji i osvojio je Zlatnu palmu, a nominiran je za Zlatni globus i Oscara. Njegov šesti igrani film Trokut tuge osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 2022. Film je na dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojio četiri glavne nagrade, a nominiran je i za tri Oscara.

Michel Franco nagrađivani je meksički filmski redatelj, čiji filmovi redovito pohode najveće svjetske filmske festivale, pa je tako njegov film Zalazak sunca premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2021., a Novi poredak 2020. na istom festivalu osvaja Veliku nagradu žirija. Njegov film Nakon Lucije osvaja nagradu Un Certain Regard na Cannes Film Festivalu 2012., a Majka i kći osvaja posebnu nagrada žirija, u sekciji Un Certain Regard, 2017. Njegov najnoviji dugometražni film, Sjećanje, s Jessicom Chastain u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu 2023.godine.

Juho Kuosmanen finski je filmski, kazališni i operni redatelj i pisac. Njegov debitantski igrani film, Najsretniji dan u životu Olija Makija, premijerno prikazan u Cannesu 2016., osvojio je glavnu nagradu u sekciji Un Certain Regard. I njegov drugi dugometražni igrani film, Kupe br. 6, premijerno je prikazan u Cannesu 2021., i to u glavnom natjecateljskom programu, a Grand Prix žirija podijelio je s filmom Heroj redatelja Asghara Farhadija. Kuosmanen je suosnivač i umjetnički direktor filmskog festivala Kokkolan Kinojuhlat. Potpuni popis predavača objavit će se sredinom lipnja. 

Glavni program Slano Film Days za redatelje, glumce i snimateljice održavat će se u prostorijama partnerskog Admiral Grand Hotela. Očekuju nas i večernje projekcije nagrađenih filmova gostujućih svjetskih autora. Prva filmska projekcija, na samu večer otvorenja, održat će se na centralnom trgu u Slanom, dok nas ostale projekcije očekuju u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva, gdje će se organizirati i neformalna druženja svih sudionika i gostiju Slano Film Days.

Partner Slano Film Days je najprestižniji filmski festival u jugoistočnoj Europi, Sarajevo Film Festival, koji će u okviru Slano Film Days organizirati CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata. Ove radionice započele su prije desetak godina u Slanom, gdje filmski profesionalci u jedinstvenoj atmosferi unapređuju svoje ideje i projekte kako bi se što bolje predstavili u kolovozu na CineLink Co-production Market-u Sarajevo Film Festivala.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja.

APG