Četvrtak, 18 Veljača 2021 12:21

Konavle se priključuju Urbanoj Aglomeraciji Dubrovnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković i načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima, dogovorili su priključenje Općine Konavle Urbanoj Aglomeraciji/području Dubrovnik, koja će biti novi korisnik ITU mehanizma u narednom financijskom razdoblju.

ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) je mehanizam Europske unije koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u društvene i gospodarske aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Uz projekte Grada Dubrovnika, Općina Konavle se uključuje s ciljem razvoja “Poduzetničke zone Zračna luka”, koji bi uključivao financiranje te izradu idejne i projektne dokumentacije Poduzetničke zone, osiguravanje potrebne infrastrukture, zatim formiranje poduzetničke potporne institucije – tj. poduzetničkog inkunbatora te izgradnju Gospodarskog centra – središnjeg objekta poduzetničke zone.

Formiranjem i razvojem poduzetničke zone postići će se višestruki ciljevi za razvoj lokalne regije, ali i cijelog šireg područja – otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarskog razvoja te poticanje poduzetništva i investicija. Najvažnije, Poduzetnička zona Zračna luka, s obzirom na svoju lokaciju, neposrednu blizinu tj. izravni kontakt sa Zračnom lukom Dubrovnik, raspoloživu površinu te izuzetno povoljnu konfiguraciju terena, pa čak i postojeću (brownfield) infrastrukturu, predstavlja izniman potencijal gospodarskog razvoja cijelog integriranog područja, kojeg je potrebno u cijelosti valorizirati, posebno u smislu disperzije gospodarske djelatnosti, odnosno jačanja otpornosti na krize, poput ove koja je prouzrokovana epidemijom Covid-19.

Za realizaciju ovakvog projekta nužna je podrška upravo ovakvog ozbiljnog financijskog instrumenta, kao što je to ITU mehanizam, čime se stvaraju temeljne pretpostavke za realizaciju na željeni način, u financijskoj perspektivi 2021-2027.

Osim Poduzetničke zone, na sastanku su dogovorene i daljnje konkretne aktivnosti, odnosno potpisivanje sporazuma o suradnji na realizaciji projekta šetnice “Lungo mare od Dubrovnika do Cavtata”.

dpp