Nedjelja, 08 Siječanj 2023 12:24

Gradu Dubrovniku odobreno premalo novca za najavljenu izgradnju dva vrtića

Piše:
Ovako bi trebao izgledati DV Pčelica nakon nadogradnje Ovako bi trebao izgledati DV Pčelica nakon nadogradnje Foto: Grad Dubrovnik

Da će biti problema s natječajem za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje vrtića kojeg je provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nagovijestio je još u lipnju prošle godine konavoski načelnik i predsjednik Zajednice općina RH Božo Lasić. On je tada u otvorenom pismu ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu izrazio bojazan da bi proces mogao rezultirati fijaskom. Također je naveo kako su zadane cijene izgradnje po metru kvadratnom niske i nerealne, posebno za jug Hrvatske.

Natječaj je proveden, mnogi gradovi i općine su dobili novac, neki nisu pa su se žalili, drugi čekaju novi rok... Novac je dobio i Grad Dubrovnik, ali izgleda da su za dubrovačku gradsku upravu sada na pomolu novi problemi. Naime, neslužbeno smo saznali da će Grad Dubrovnik biti najvjerojatnije primoran vratiti novac jer sredstva koja su dobili nisu dovoljna za izgradnju vrtića, a zbog sve većih cijena građevinskog materijala.

Gradskoj upravi poslali smo upit da nam potvrde ili negiraju tu informaciju, ali iz dobivenog odgovora ne može se iščitati kakav bi mogao biti epilog. No, iz odgovora je vidljivo da su dobili tek manji dio novca koji im je potreban za rekonstrukciju jednog te izgradnju drugog vrtića. Grad Dubrovnik, kao i mnoge druge jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske, morat će se itekako potruditi za osigurati dodatna sredstva.

U odgovoru iz dubrovačke gradske uprave su naveli kako su nakon provedenog natječaja „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“ Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021. - 2026. Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu po vrtiću za nekoliko projekata.

Tako je za rekonstrukciju, odnosno dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića i jaslica Pčelica odobreno 12,24 milijuna kuna, dok je procjena tih radova 65,18 milijuna kuna, što znači da udio odobrenih sredstava u procjeni investicije iznosi tek 18,78 posto.

Za izgradnju Dječjeg vrtića Komolac odobreno je bespovratnih sredstava u iznosu 15,05 milijuna kuna, dok je procjena izgradnje 42,74 milijuna kuna, što znači da je udio odobrenih sredstava u procjeni investicije 35,2 posto.

„Iz gore navedenog jasno je vidljivo kako odobrena bespovratna sredstva nisu dostatna za izgradnju dva navedena vrtića te u ovom trenutku Grad Dubrovnik razmatra modele i mogućnosti kako i na koji način realizirati navedene investicije u predškolski odgoj.” - stoji u odgovoru iz dubrovačke gradske uprave.