Utorak, 20 Lipanj 2023 23:35

Festival puhačkih orkestara u Stonu

Glaza Ston Glaza Ston Foto: Glazba Ston

Dvanaesto izdanje Festivala puhačkih orkestara Ston 2023. održat će se u subotu, 24. lipnja, u tvrđavi Kaštio u Stonu s početkom u 21 sat. Glazba Ston, pod ravnanjem Dražena Laskača, ugostit će Gradski puhački orkestar Križevci te Gradsku glazbu Metković. Ulaza je besplatan.

Riječ je o festivalu koji je pokrenut 2011. godine s ciljem promicanja sviranja u puhačkim orkestrima, uspostavljanja kontakata s drugim orkestrima te uveseljavanja ljubitelja glazbe.

Dosad je ugostio više od 30 orkestara iz domovine i susjednih država, a Gradski puhački orkestar Križevci nastupio je i na njegovom prvom izdanju. Križevački glazbari oslanjaju se na dugu povijest civilnih i vojnih orkestara koja seže još u 19. stoljeće, a današnji orkestar osnovan je 1995. godine. Redovito sudjeluje na državnim natjecanjima i smotrama, a od 2007. godine organizira Međunarodni festival puhačke glazbe POOHfest koji je ove godine ugostio i članove Glazbe Ston. Od 1998. godine voditelj je Mario Komazin.

Pred publikom u Stonu zasvirat će i jedan od najstarijih puhačkih orkestara u Hrvatskoj, Gradska glazba Metković, osnovana još 1886. godine. Gostuje na festivalima u Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji i Slovačkoj, a zapažene rezultate bilježi na smotrama i natjecanjima u Hrvatskoj. Pod ravnanjem Zvonke Kneževića osvojila je drugo mjesto i Zlatnu plaketu na nedavno održanom 36. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara.

Domaćin festivala, Glazba Ston, uspješno djeluje već 94 godine. Bilježi zapažene nastupe na međunarodnim festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te u domovini. Sudjelovala je u Koloni sjećanja u Vukovaru te u Škabrnji, a posebno se ponosi koncertom u Svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi na Susretu Hrvata Italije 2019. godine. Iste godine dobila je i Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu. Po prvi je put predstavljala Dubrovačko-neretvansku županiju na Susretu hrvatskih puhačkih orkestara 2022. godine te je osvojila srebrnu plaketu. Od 1996. godine Glazbu Ston vodi dirigent Dražen Laskač.

Organizator festivala je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Stoviš“ pod čijim okriljem djeluje Glazba Ston, pokrovitelj je Općina Ston, a sponzori Turistička zajednica općine Ston te Dubrovačko-neretvanska županija.

dpp