Četvrtak, 24 Studeni 2022 11:52

Đuro Capor o proračunu: Pitanje je i koliko piza Franković u Zagrebu i u kojoj mjeri to ugrožava proračun

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: Tonći Plazibat / CROPIX

Nema novih kapitalnih ulaganja, gradska uprava i dalje buja dok na stavci protokol i informiranje rastu sredstva, sve su to argumenti zbog kojih, ističe gradski vijećnik Đuro Capor, srđevci neće glasati za gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2023. koji je planiran na 86.5 milijuna eura.

- Očito je proračun za 2023. rezultat dosta teško stanja gradskih financija pa nemamo novih kapitalnih ulaganja. Stupanj zaduženosti Grada Dubrovnika i obveze vraćanja kredita zapravo do 2024. stavljaju grad u poziciju ekonomskog preživljavanja i vraćanja dugova pa je i proračun rezultat takvog stanja. Dojam je da je u usporedbi s ovim tekućim, novi proračun zaista neopravdano optimističan i teško je predvidjeti rast kakav se predviđa. - kazao je Capor te upozorio kako i dalje rastu sredstva na stavci protokol i informiranje.

- I novi proračun vuče stare boljke na koje smo već upozoravali, a nisu ispravljene jer i dalje imamo jednu stavku u Odjelu za poslove gradonačelnika koja se zove protokol i informiranje. Te dvije stavke nisu odvojene iako smo to tražili prije godinu dana i potpuno je netransparentno i skriveno koliki iznos ide za protokol, a koliko se dijeli medijima za uljepšavanje slike o radu gradonačelnika i njegove gradske uprave. Treba reći kako je primjetan i rast na toj stavci koja je s oko pet milijuna kuna narasla na gotovo šest milijuna kuna. Nameće se pitanje je li stanje zaista toliko loše da je sliku o radu gradonačelnika do te mjere potrebno popravljati. - rekao je Capor.

Osvrnuo se i na kreditnu zaduženost grada te beskamatne kredite za koje gradonačelnik drži da će ih država oprostiti gradu.

- Gradonačelnik je javno istaknuo kako bi država gradu mogla oprostiti te beskamatne kredite. Ta je situacija od strane gradonačelnika tako i predstavljana od gradonačelnika prema javnosti, predstavljalo je da on ide u Zagreb samo da bi dogovorio oprost tih kredita, međutim očito do toga neće doći. Pitanje je i koliko piza gradonačelnik Franković u Zagrebu nakon svojih nedavnih razilaženja s vrhom stranke i premijerom i u kojoj to mjeri ugrožava proračun koji donosimo.- istaknuo je Capor i dodao kako je proračun za 2023. poprilično napuhan.

- Nedavno su u javnost izašli podaci o izvršenju proračuna prema kojim je on trenutno ispod 70 posto, što se tiče punjenja, a mi smo na samom kraju studenoga i pitanje je ukoliko smo zaista dosegli oko 400 milijuna kuna kako će se taj proračun napuniti do predviđenih iznosa od preko 600 milijuna kuna. Očito je nakon usvajanja proračuna izgledan rebalans, značajno rezanje prihoda i prebacivanje pojedinih projekata u sljedeću godinu. - smatra Capor.

Upozorio je na glomaznost gradske uprave i prevelika izdvajanje za plaće.

- Očito ni iduće godine neće biti racionalizacije. Ni dvije krizne godine nisu iskorištene za racionalizaciju u gradskim tvrtkama koje dobivaju subvencije pa tako ni u gradskoj upravi. Važno je istaknuti da se Dubrovnik približio na oko 300 zaposlenih u gradskoj upravi, dok gradovi veličine Dubrovnika, poput Šibenika, Varaždina i Bjelovara, imaju imaju oko 100-tinjak zaposlenih. Dakle, cijela gradska uprava u Bjelovaru ima zaposlenih kao naš Ured za poslove gradonačelnika.- istaknuo je.

Srđevci, naglasio je Capor, Frankovićev prijedlog proračuna neće podržati.

- Proračun nećemo podržati u prvom redu zbog načina na koji se donosi, bez ikakvih konzultacija s vijećnicima ili klubovima stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća. - kazao je te se osvrnuo na gradonačelnikovu odluku da proračun uputi na javno savjetovanje.

- Ta priča o proračunu u javnom savjetovanju je samo pokušaj gradonačelnika da izbjegne kritiku o tome zašto već godinama nosi participativno budžetiranje u proračunu, a ta se stavka uopće ne ostvaruje. Inače, zanimljivo je da su prijedlozi građana trebali stići do 21. studenoga u podne, a isti taj dan u 16 sati se pred vijećnicima našao prijedlog proračuna. Dakle, očito je da nije bilo namjere ni volje da se neki prijedlozi građana prihvate već je to samo poslužilo kao manevar za predstavljanje ovog javnog savjetovanja kao konzultacija s javnosti.- rekao je Capor.

Odgovorio je i na pitanje hoće li srđevci imati amandmane na proračun koji će ići u smjeru da se gradskim kotarima daju sredstva za rad koje neće biti tek simbolična.

- Nisam veliki optimist i smatram da do nekakvih ostvarenja projekata u kotarima neće dolaziti ukoliko ne uspiju stvorti dovoljan pritisak prema gradskoj upravi. Jednostavno ne vidim spremnost grada da financijski podržava financijsku autonomiju kotara niti da im omogući samostalno upravljanje sredstvima, osim preko Komunalnog odjela. Tu se vrlo često kotari koji nisu iz kvote HDZ-a nalaze pred zidom i nije jasno kada će se rješavati prioriteti koji su oni i građani istaknuli. Kad pitate za amandmane, svakako ćemo razmotriti proračun jer postoje stavke na koje smo već davali amandmane s ciljem da se stvari poboljšaju, ali za ovakav proračun nećemo glasati. - rekao je gradski vijećnik SJG Đuro Capor.