Ponedjeljak, 04 Lipanj 2018 12:49

Igrama potpora iz EU fonda za dvogodišnji baštinski projekt

Projekt naziva Future Epics koji su Dubrovačke ljetne igre kao suorganizator, s vodećim partnerom Fondacijom Heartefact, prijavile na natječaj programa Kreativna Europa – potprogram Kultura ocijenjen je pozitivno i odobreno mu je financiranje u iznosu od gotovo 200.000 EUR kako je potvrdila Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). Time su Dubrovačke ljetne igre prva javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika kojoj je odobreno sufinanciranje iz navedenog potprograma Kreativne Europe.

Projekt Future Epics prijavljen je na natječaj Europski projekti suradnje – potpora za projekte Europske godine kulturne baštine 2018. 22. studenog 2017., raspisan unutar programa Kreativna Europa – potprogram Kultura s ciljem poticanja na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine te jačanja osjećaja pripadnosti zajedničkoj europskoj obitelji. Vodeći partner projekta je Fondacija Heartefact iz Beograda, dok su uz Igre, kao prvog suorganizatora, ostali partneri Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) te organizacija civilnog društa Tasca (Barcelona, Španjolska).

Future Epics je dvogodišnji projekt koji će se baviti razvojem novih pristupa kulturnoj baštini. To podrazumijeva dekonstrukciju postojećih narativa određenih povijesnih razdoblja i reinterpretaciju kroz suvremenu izvedbenu umjetnost. Uz sudjelovanje mladih umjetnika i ciljna publika projekta su mladi. Tri dramske produkcije koje će nastati tijekom projekta bit će premijerno izvedene na Dubrovačkim ljetnim igrama 2020. Produkcije će se baviti zanemarenim, zaboravljenim i ignoriranim povijesnim narativima. U sklopu projekta bit će razvijena internetska platforma kao virtualni prostor koji će omogućiti istraživanje europske kulturne baštine. Ova interaktivna platforma će omogućiti i korisnicima da sudjeluju u stvaranju sadržaja i razmjenjuju vlastite ideje i tumačenja baštine. Future Epics će djelovati kao europska mreža s novim pristupom konceptima zajedničkog dobra i kulturne baštine koje putem internetske platforme ostaju novim generacijama. Prve aktivnosti unutar projekta provodit će se u rujnu ove godine. Osim intenzivnog rada na razvoju platforme i pripreme dramskih produkcija, projekt tijekom dvije godine trajanja podrazumijeva provedbu kreativnih labova, istraživanja, rezidencija, javnih diskusija i radionica te simpozija.

Ukupna vrijednost projekta je približno 333.100 EUR, a Europska komisija će sufinancirati 60% tog iznosa. Dubrovačke ljetne igre će u projekt uložiti gotovo 85.000 EUR, a sufinancirani iznos iz EU fonda iznosi približno 51.000 EUR.

K.L.