Srijeda, 25 Travanj 2018 21:18

Gradska uprava razmatra prijedlog da veteranima ponudi na otkup gradske stanove

Piše:

Veteranima Domovinskog rata koji još uvijek nemaju vlastitu nekretninu Grad Dubrovnik sprema se ponuditi na otkup po povoljnim cijenama gradske stanove koje koriste kako bi na taj način trajno bilo riješeno njihovo „stambeno pitanje“, doznaje neslužbeno portal Dubrovnikpress.hr.

Rješenje je to koje se u gradskoj upravi navodno ozbiljno razmatra, budući da su i sami postali svjesni kako u skoro vrijeme neće moći riješiti stambena pitanja veterana na način da im se izgrade davno obećani stanovi. No, ni nakon što se veteranima koji su već u gradskim stanovima ponudi te iste stanove na otkup, Grad zapravo neće riješiti problematiku stambenog zbrinjavanja branitelja.

Dijelu branitelja, kao način rješavanja njihova stambenog pitanja, ponuđeno je zemljište na Nuncijati krajem mandata bivše dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice, a što je amenovao i tadašnji saziv Gradskog vijeća.

No, iako je 2016. usvojen DPU naselja Nuncijata, sa zemljištem za branitelje tom se prostoru uvijek pristupalo s figom u džepu. Naime, ne samo da na Nuncijati još uvijek nije provedena parcelacija nego je u međuvremenu UNESCO preporučio da se na tom području, kao i još nekima, izbjegne gradnja.

Govoreći o stambenoj problematici branitelja, još je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Mato Franković istaknuo kako će gradnja na Nuncijati, području koje je UNESCO svrstao u tzv. buffer zonu, ipak biti moguća.

Odluka o zabrani gradnje na Nuncijati proizvoljna je odluka gradske uprave jer mišljenje UNESCO-a ni po čemu nije obvezujuće. Ukoliko iz gradske uprave dijelu veterana i ponude na otkup gradske stanove, postavlja se pitanje kad će i na koji način zbrinuti one koji nisu imali privilegiju koristiti se gradskim stanovima, a takvih je popriličan broj.

Već duže vrijeme ozbiljno se najavljuje izgradnja 108 stanova za stradalnike Domovinskog rata u Mokošici. Iako potpisan u srpnju 2017. sporazum o izgradnji stanova za stradalnike Domovinskog rata u Mokošici još je daleko od realizacije. Tako su još u srpnju 2017. ministar branitelja Tomislav Medved i gradonačelnik Mato Franković potpisali ugovor o izgradnji stambenih jedinica u Mokošici vrijedan 57 milijuna kuna od čega je Grad trebao investirati 10,8 milijuna kuna. Iako je najavljivano kako će se upravo kroz taj projekt riješiti najveći dio stradalnika Domovinskog rata on izgleda nije daleko odmakao. Naime, nakon raspisanog javnog natječaja, Ministarstvo branitelja trebalo je 5. travnja donijeti odluku o odabiru izvođača radova na izgradnji dviju stambenih zgrada za branitelje u Mokošici, ali to se nije dogodilo,

Prema neslužbenim informacijama, odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za izgradnju 108 stanova za veterane u Mokošici, resorno je Ministarstvo još jednom je prolongiralo, a rok je bio 20. travnja. Na službeni upit jesu li u Ministarstvu branitelja donijeli odluku tko je izabran za najpovoljnijeg ponuditelja, do zaključena ovog napisa još nije stigao odgovor.

Po svemu sudeći oni koji polažu pravo na stambeno zbrinjavanje još će se dobrano načekati da dobiju stan u Mokošici. Naime, kako neslužbeno doznaje portal Dubrovnikpress.hr, Ministarstvo branitelja navodno ima problema s odabirom izvođača radova za izgradnju stanova u Mokošici zbog visokih cijena koje su potencijalni izvođači radova ponudili na natječaju, a koje dobrano premašuju 57 milijuna kuna, koliko bi trebala stajati izgradnja 108 stanova u Mokošici.

Inače, ne čudi razmišljanje gradske uprave da dio nekadašnjih branitelja stambeno zbrine na način da im ponudi na otkup gradske stanove u koje su privremeno zbrinuti. Naime, još je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić u svojim medijskim istupima isticao takvu mogućnost pa se može zaključiti da je aktualna gradska uprava, svjesna sporosti rješavanja stambene problematike dijela braniteljske populacije, odlučila ozbiljno sagledati model na kojem je radio i bivši gradonačelnik.

I gradski vijećnik HDZ-a Ivo Lučić Minđuha jedan je od veterana Domovinskog rata koji se našao u gradskom stanu, a iz kojega se sukladno rješenju iz Grada Dubrovnika mora iseliti. Lučić Minđuha tako je u svojim medijskim istupima najavio kako će se iz gradskog stana vratiti u Mrčevo.

Stambeno zbrinjavanje veterana, za koje je država u nemogućnosti da ih sama zbrine, spušteno je dijelom na rješavanje jedinicama lokalne samouprave, a već je davno trebalo biti okončano, ali to se nije dogodilo.