Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 21:55

Otvorena izložba "Pošalji mi anđela" Krešimira Kapetanovića

Izložba "Mitte mihi angelum - Pošalji mi anđela" slikara Krešimira Kapetanovića otvorena je večeras u klaustru samostana svetoga Dominika. Uz autora, izložbu su otvorili biskup dubrovački Mate Uzinić, prior Dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš i dubrovački kolekcionar Andrija Seifried.

- Morao sam posegnuti u literaturu kako bih sebe educirao i rekao nekoliko riječi o ovim djelima. Jedan od prvih motiva europskog slikarstva jest anđeo. Slikar slijedi tradiciju umjetnosti koja je utkana u našu svijest i podsvijest iz generacije u generaciju. Autorovi anđeli koji su nastali apstraktno ne pokazuju samo slijed vrijedne tradicije, nego novi istraživački put mladog slikara. Put je to kojim on kreće, ali uz to i puno obećava, unoseći nadu i mir. - rekao je Seifried.

Biskup Uzinić je više govorio o pojmu anđela, kazavši kako su i anđeli i ljudi stvoreni na Božju sliku, dok su "anđeli kao savršenija bića od nas više Božja slika nego mi".

- Ipak o njima malo znamo, ono što znamo zapravo znamo iz slika. I Biblijski tekstovi koje govore o anđelima su samo slike. Ali, važne su te slike jer nam otkrivaju Boga. Istovremeno, otkrivaju i nas same. U tom smislu, pozdravljam ovu izložbu i ove slike, koje su još jedan niz slika koji nam pokušava otkriti i anđele, kao i nas same. - kazao je biskup Uzinić, dodajući "kako bi se i mi trebali truditi sličiti anđelima, a preko anđela i samome Bogu."

Krešimir Kapetanović, rođen je 10. listopada 1987. godine u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Zbog ratnih okolnosti, osnovnu je školu pohađao u Kupresu. Nakon rata, vraća se u svoj rodni grad gdje završava gimnaziju. U Zagrebu upisuje filozofiju na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Slikanjem se počeo baviti u gimnazijskim danima, a svoj umjetnički izričaj je počeo graditi za vrijeme studija, usavršavajući različite tehnike slikanja.

V.Salvia

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020