Nedjelja, 02 Travanj 2017 23:12

Hackathon: Nagrađena aplikacija uz koju građani ostvaruju popuste

Piše:

Tim "5" pobjednik je Hackathona 2017., manifestaciji uz koju je šest timova protekla dva dana bez prestanka razvijalo informatičke zamisli primjenjive u dubrovačkoj sredini. Članovi tima "5" su Tomislav Kulušić, Petar Čučuk, Antonio Šutalo i Marko Zelenković. Oni su osvojili pet tisuća kuna, a Antonio Šutalo rekao je više o njihovom projektu.

- Razvili smo aplikaciju "Citizen card" koja bi služila za prikupljanje podataka o tome kako se koristi postojeća infrastruktura u Gradu, ali i za otkrivanje postojećih i budućih potencijalnih problema. Dakle, korisnik, samim tim što se koristi infrastrukturom skuplja virtualne bodove koji se kasnije mogu koristiti za ostvarenje popusta kod nekih partnera Grada Dubrovnika. - rekao je Šutalo.

- Mi smo koristili slučaj Libertasa. "Citizen card" bi zabilježio kad se korisnik služi javnim gradskim prijevozom te bi korisniku dao mogućnost da ocijeni kvalitetu usluge. U zamjenu za pružanje tih informacija korisnik bi dobio određeni broj bodova koji bi mogao koristiti za neke pogodnosti od strane Grada, kao na primjer popust za kino, plaćanje računa ili popusta za pokaz. - naveo je Šutalo, dodavši kako bi se "u budućnosti mogli prikupljati podaci i o raznim događajima te radu privatnih organizacija koje pristanu na to".

Drugo mjesto osvojila je ekipa "Smart tours" u sastavu Hrvoje Lucijanović, Antun Kalačić, Kruno Curić, Martin Kuzman i Borna Modrić. Oni su našli rješenje za minimiziranje gužvi u Grada uz sustav umreženih, "pametnih" tabli za vodiče. Pojasnili su kako bi "vodiči bili opremljeni tablama s ugrađenim pametnim uređajem, pomoću kojega mogu vidjeti gdje se nalaze kritične točke, odnosno ostali vodiči, te ih izbjeći, odnosno prepustiti algoritmu da koordinira njihova kretanja po Gradu".

Treće mjesto osvojila je ekipa "Acervatio" u sastavu Frano Rajič, Luka Limov, Toni Grgić, Nikola Jurković, Marin Dominiković, Božo Jovanović Bartulović i Ivan Pavlović. Oni su osmislili projekt "pametnog ležećeg policajca" koji, kako su naveli, "za razliku od standardnog, koji stvara velike štete na ovjesu automobila, pušta one koji preko njega pređu unutar zakonskog limita da to učine bez ikakvih oštećenja, a uz to može i pratiti određene statistike vezane za promet".

Ekipe koje su osvojile drugo i treće mjesto kao nagradu su dobile dronove.

Treba dodati i kako su samom Hackathonu prethodile radionice koje su se održale u prostorijama DURA-e o na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku.

Hackathon je održan u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika, uz partnerstvo RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku.Hackathon Dubrovnik 2017. sufinanciran je kroz EU Program Urbact - projekt Tech Town.