Petak, 05 Studeni 2021 15:22

Župan Dobroslavić protiv centralizacije zdravstva

Piše:
OB Dubrovnik OB Dubrovnik Foto: dpp

Nakon što je u medije iscurio prijedlog reforme zdravstva, vijećnik Mosta Pero Jerković pitao je na sjednici Županijske skupštine župana Nikolu Dobroslavića kakav je njegov stav o toj reformi,

- Ovaj prijedlog reforme zapravo je centralizacija zdravstva. Hoćete li se boriti da županijski Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu i bolnica ostanu pod Županijom ili ćete se stranačkom hijerarhijom prikloniti centrali? – pitao je Jerković.

Dobroslavić je naglasio da je reforma zdravstva nužna te istaknuo da centralizacija zdravstva nije potreba.

- Naš je stav da ta reforma ne treba ići ka centralizaciji zdravstvenih ustanova. Činjenica je da su županije osnivači dijela zdravstvenih ustanova. Probleme u zdravstvu ne treba rješavati centralizacijom, ona inače nije dobra i dokazano je u mnogim zemljama da je decentralizacija poželjna u svim društvima. Mi smo imali dobar primjer decentralizacije kad je Vlada odlučila Ured državne uprave prenijeti u nadležnost županija i to je vrlo kvalitetno rješenje. Reforma zdravstva je nužna, kao i centralizirana javna nabava, međutim, centralizacija ustanova sama po sebi ništa ne rješava. Inače su ustanove u zdravstvu u kojima Županija ima upravljačka prava uredno funkcionirale, osim dubrovačke bolnice gdje je kao i u svim bolnicama potreba intervencija države. - rekao je župan Dobroslavić.