Petak, 01 Siječanj 2021 20:55

Zadnjeg tjedna 2020. u Gradu predstavljen dugo očekivani projekt

Gradonačelnik Mato Franković u posljednjem tjednu prošle godine predstavio je dugoočekivani projekt izgradnje nove multifunkcionalne dvorane u Gospinu polju kapaciteta 4.200 mjesta u kojoj će se igrati utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine. Na rekonstruiranoj dionici ceste od Zatona Velikog do Zatona Malog u dužni od 1,7 kilometara postavljena je javna rasvjeta.

GRAD DUBROVNIK UPLATIO 150 000 KUNA POMOĆI POTRESOM STRADALOJ PETRINJI

Grad Dubrovnik uplatio je 150 tisuća kuna prve inicijalne pomoći potresom razorenom području grada Petrinje. Naime, Dubrovnik je uz gradove Split, Šibenik i Zadar odustao od svih planiranih novogodišnjih programa te sredstva prenamijeniti za pomoć Petrinji u nošenju s tragičnim posljedicama razornog potresa koji je šire područje ovog grada u Sisačko-moslavačkoj županiji pogodio u utorak.

Grad Dubrovnik je odmah otkazao sva planirana događanja koja prate program ovogodišnjeg Zimskog festivala, poput blagdanskog pop-up cabrio busa i srodnih programa. Otkazan je i vatromet koji se u novogodišnjoj noći trebao izvesti s dvije lokacije.

Navedena sredstva tek su prvi znak pomoći koju je Grad Dubrovnik spreman uputiti potresom stradalom stanovništvu. S područja Dubrovnika još u utorak upućeni su pripadnici gradske Vatrogasne postrojbe i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Dubrovnik.

Kako je u svom obraćanju petrinjskom kolegi naveo gradonačelnik Mato Franković, Grad Dubrovnik je Gradu Petrinji stavio na raspolaganje sve potrebne resurse, koji uz financijsku potporu uključuju podršku u ljudstvu, opremi, ali i smještaju ukoliko i taj oblik pomoći bude potreban, a za što su već određeni kapaciteti.

PREDSTAVLJENA MULTIFUNKCIONALNA DVORANA GOSPINO POLJE 2025.

Projekt multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025. predstavljen je u Gradskoj vijećnici, a o novom strateškom ulaganju u sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika govorili su gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik Lukša Klaić.

Gradonačelnik Franković javnosti je ovom prilikom prezentirao Idejnu studiju prostorno-programskih kapaciteta dvorane izrađivača 10Aarch d.o.o., tvrtke koja je prethodno već sudjelovala u izradi DPU-a Gospino polje te je izložio plan aktivnosti gradske uprave na realizaciji projekta.

- U veljači 2020. godine donesena je odluka da će Grad Dubrovnik biti jedan od domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, što nas je onda i obvezalo da uz usvojenu Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. pokrenemo sve potrebne radnje kako bismo ispunili preduvjete koje su i tražili organizatori iz Hrvatskog rukometnog saveza. - kazao je Franković.

- U konačnici smo došli do dva moguća rješenja od kojih se drugo rješenje - dvorana bez pomičnog krova, pokazala ekonomski povoljnijom, ali ista iziskuje malo više vremena za realizaciju jer je potrebno izmijeniti DPU Gospinog polja kako bi se ta dvorana uklopila u postojeći prostor. - rekao je gradonačelnik Franković.

tjednipregled tekst 010121 2

Dvorana Gospino polje multifunkcionalna je sportska i kongresna dvorana i kulturni centar uz već postojeću dvoranu. Zajedno s postojećom dvoranom tvori jedinstvenu cjelinu  kapaciteta 4 200 gledatelja za vrijeme velikih sportskih natjecanja, tri rukometna terena za rekreaciju ili kongresne/koncertne dvorane za 4 000 uzvanika. Njenom izgradnjom Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca, ali i za organizaciju brojnih manifestacija. Osim domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, dvorana će Dubrovniku otvoriti cijeli spektar mogućnosti organizacije hrvatskih, europskih i svjetskih natjecanja i u drugim dvoranskim sportovima, što jamči i produžetak turističke sezone.

- Ovakva dvorana bi bila jedinstveni kompleks u Hrvatskoj jer bi na jednom mjestu istovremeno imali tri terena dimenzija potrebnih za održavanje rukometnih i malonogometnih utakmica. Zbog svojih mogućnosti osim sportskog sadržaja dvorana će biti vrlo često korištena za potrebe kongresa, sajmova, izložbi, koncerata i raznih kulturnih programa što je čini samoodrživom. - rekao je gradonačelnik.

Paralelno s početkom izrade projektne dokumentacije pokrenut će se i potrebne izmjene prostorno-planske dokumentacije, a cilj je ishođenje građevinske dozvole do kraja 2021. godine. Grad Dubrovnik namjerava osigurati financiranje iz dostupnih fondova Europske unije, a plan je investiciju provesti do kraja 2024. godine.

Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na projekt energetske obnove postojećeg objekta sportske dvorane.
– Za postojeću dvoranu smo izradili potrebnu dokumentaciju, ona uskoro kreće s energetskom obnovom, a kada se za to steknu uvjeti uslijedit će i kompletno unutrašnje uređenje sportske dvorane te ćemo time uistinu dobiti jednu adekvatnu sportsku infrastrukturu kakvu Grad Dubrovnik i zaslužuje. - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

OSVIJETLJENA REKONSTRUIRANA DIONICA CESTE OD ZATONA VELIKOG DO ZATONA MALOG

Grad Dubrovnik je od Hrvatskih cesta preuzeo održavanje novopostavljene javne rasvjete koja je puštena u rad na završenoj dionici državne ceste od Zatona Velikog do restorana „Babilon“ u Zatonu Malom. Na navedenoj rekonstruiranoj dionici dugoj 1 700 metara postavljen je 41 stup javne rasvjete LED energetski učinkovitim svjetiljkama, ukupne instalirane snage 4 KW.

Na potezu Zaton Veliki - Štikovica Hrvatske ceste kao investitor provode 22,8 milijuna kuna vrijednu investiciju rekonstrukcije tri kilometra duge državne ceste. Uz postavljanje javne rasvjete na spomenutom dijelu zahvata, dionica je ocrtana, a preostalo je izvođenje svjetlosne signalizacije i nogostupa uz kolnik.

tjednipregled tekst 010121 1 

Predviđeni rok završetka svih radova je travanj iduće godine, do kada će biti rekonstruiran i preostali dio zahvata od oko 1200 metara, a jedna od najlošije opremljenih i intenzivnim teretnim prometom najoštećenijih dionica na gradskom području dobit će novi asfaltni zastor, oborinsku odvodnju, nogostupe za pješake i javnu rasvjetu te uvjete za sigurno kretanje pješaka i vozila.

Navedene radovi prati i postavljanje i DTK (distributivne telekomunikacijske) kanalizacije u trup prometnice, a izvodi se i dio radova Vodovoda na vodoopskrbi i odvodnji. Također, na navedenoj dionici izvode se i radovi u sklopu Aglomeracije Dubrovnik.

Na obnovu ove iznimno važne dionice s neadekvatnom infrastrukturom mještani Zatona su čekali više od 25 godina. Riječ je o jednom u nizu projekata Hrvatskih cesta na području Grada Dubrovnika koji su na sjednici Vlade RH održanoj u veljači 2019. u Dubrovniku dobili potporu Vlade i nadležnog ministarstva, a u koje spada i obnova ceste od mosta preko Rijeke dubrovačke do Ilijine glavice.

Sadržaj Grada Dubrovnika