Petak, 30 Lipanj 2023 21:31

Vrijeme je dobrog noćnog udičarenje, evo kako ga učiniti uspješnijim

Piše:

U najtoplijem dijelu godine većina riba smanjuje dnevne aktivnosti. Intenzivnije tražiti i uzimati hranu počinje u vrijeme zalaska Sunca. Ako je noć s mjesečinom, tijekom nje postižu vrhunac dnevne aktivnosti, dok se u vrijeme mraka najintenzivnije hrane u svitanje. Zato se u ovo doba godine najbolji udičarski ulovi postižu noću. Uspješnost ribolova u to vrijeme znatno poboljšavaju svjetlucavi detalji na priboru koji privlače pozornost riba.

Osim svjetlucavih mamaca u tu svrhu se koriste i svjetlucavi dijelovi opreme. Oni premazani fosforoscentnom, bojom koja reflektira svjetlost, vidljivi su pa zato i djelotvorni u sumrak, svitanje i po mjesečini. Kvalitetniji, dijelovi opreme koji mogu svjetlucati i u mraku premazani su ili izrađeni od prozirne plastike u kojoj ima fluoroscentnih, tvari koje upijaju, a potom emitiraju svjetlost. Fluoroscentnih dijelova opreme sada ima i plave, crvene, ružičaste, bijele te žute boje, a ne samo zelenkaste kao ne tako davno. To udičaru pruža mogućnost selektivnog ribolova jer pojedine boje više od ostalih privlače pozornost pojedinih ili skupina riba.

Dokazano najprivlačnije su nijanse crvene boje, baš kao što je slučaj i u dnevnom ribolovu. Najveću pozornost izazivaju najcjenjenije skupine riba - ljuskavki. Crvena je posebno učinkovita u lovu arbuna, a dobre su i narančasta te žuta. Te nijanse privlače pozornost i zubaca te pagra. U priobalnom lovu, te boje su učinkovite i u kombinaciji s bijelom, koja je posebno učinkovite za lov pri površini i na pola dna. Dvobojna crveno ili ružičasto- bijela kombinacija zbog kontrasta najbolje se uočava na velikim udaljenostima.

Snaga, a kod fluoroscentnih i duljina trajanja kojom mogu nakon „punjenja“ svijetliti ovisi o veličini pribora te količini svjetlećeg pigmenta na ili u njemu. Naime, fosforoscentne i fluoroscentne čestice mogu činiti od 2 do 40 postotaka premaza, odnosno plastike od kojih su izrađeni. O tome treba voditi računa pri odabiru pribora jer prejako svijetljenje može zastrašiti neke ribe. Zato je najsigurnije opremu koja svijetli jače koristiti na velikim dubinama, u mutnom moru i lošijim svjetlosnim uvjetima.

nocniribolov 300623 1

Prvi svijetleći dijelovi pribora koje su udičari počeli koristiti bile su olovnice. Zbog velikih dimenzija duže i intenzivnije svjetle od ostalog pribora pa su najbolje rješenje za lov u lošim svjetlosnim uvjetima. Posebno su se učinkovitim pokazali u lovu na mekanom dnu, gdje s velike daljine privući plosnatice. Zbog kontrasta, koji ih čini uočljivijim, sve se više koriste dvobojne i trobojne svjetlucave olovnice. Postoje i olovnice s točkama koje podsjećaju na oči riba i škampa.

Najviše se koriste svijetleći plutnjaci, podizači, odnosno podvodni plovci poznati pod engleskim imenima „pop-up“ i „flotter“. Oni se s posebno velikim uspjehom koriste u lovu s obale na dnu arbuna, cipola, fratra, ovrate, kokota, brancina, sarka, kako klasičnim ometcem, tako i „beach ledgering“ te „surfcasting“ tehnikama, ne samo noću nego i danju. Osim toga, učinkoviti su i u lovu navedenih riba, ali i mola te njegovih srodnika i svih plosnatih riba, iz plovila bulentinom na dnu. Dobitno rješenje su i za lov širuna, lokarde te vrnuta na pola dna.

Svijetleći plutnjaci se koriste s kozicom, komadom lignje ili sipe. Pri nadijevanju crva i ostalih mamaca koji se slabije drže na pribor, postavljaju se tako da služi i kao držači mamaca.

Primjenu su svijetleći plutnjaci našli i u „vertical jigging“ ribolovu, osobito sporim skosavanjem škrpine, arbuna… Na varalici tipa „tenya“ svijetleći plutnjak se posebno dobrim pokazao postavljen poviše „assist“ udice koja je zabodena u kozicu, lignjicu ili sipicu vezanu na glavnu udicu varalice.

Umjesto plutnjaka, kao držači mamaca, ali i vrtilica ili graničnici hoda kliznih olovnica koriste se svijetleći stoperi i perlice. Istu namjenu, ali i za prekrivanje čvora kako bi se spriječilo njegov habanje, štitnik dijela priveza poviše udice od opasnih zubi, itd., imaju i svijetleće silikonske cjevčice. Može se postaviti između perlica, sa šljokicama ili metalnim pločicama radi što veće privlačnosti.

Za „punjenje“ pribora svjetlom preporučljivo je koristiti svjetiljku s „LED“ diodama jer je napajanje brže i intenzivnije nego s običnom žaruljom. Dijelove koji svijetle „UV“, ultra- ljubičastim svjetlom najbolje je „puniti“ takvim svjetiljkama.