Ponedjeljak, 25 Listopad 2021 03:06

Vlahušić s aspekta bivšeg ministra: U zdravstvu treba razdvojiti privatno i javno, ne može se biti u oba sektora

Piše:
Vlahušić je kao gradonačelnik imao i dobru suradnju s ministrom zdravstva u Vladi Zorana Milanovića Rajkom Ostojićem. Vlahušić je kao gradonačelnik imao i dobru suradnju s ministrom zdravstva u Vladi Zorana Milanovića Rajkom Ostojićem. Foto: dpp

Andro Vlahušić kao bivši ministar zdravstva u Vladi Ivice Račana govorio je danas za portal Južni o najvaljenoj reformi zdravstva, već prije je za Južni kazao kako Beroš zbog fijaska s cijepljenjem treba podnijeti ostavku, a ni najavljena reforma u kojoj bi država preuzela vlasništvo nad bolnicama, nije mu najbolje sjela.

Reforma zdravstva, naglasio je, najvažnija je reforma u zemlji te naveo koji bi bili njegovi prvi potezi da je ministar.

- To je razdvajanje privatnog i javnog, ne može se biti u oba sektora. Građani koji financiraju taj sustav trebaju imati pravo sami odlučiti gdje će i kod koga na trošak HZZO -a napraviti koji zahvat. Ako operacije mrene košta pet tisuća kuna, vi sami trebate birati gdje ćete je napraviti, a HZZO plaća i tada ne bi bilo potrebe da doktori rade u javnim bolnicama i privatnim ambulantama i poliklinikama. - rekao je između ostalog za Južni Andro Vlahušić.

- Ako hoćemo razvijati zdravstveni turizam, sva lječilišta i toplice treba privatizirati. Županijama treba ostati kontrolni paket od 25 posto vlasništva. Nužno je razdvojiti kliničko zdravstvo od liječenja. Izgubili smo opće bolnice, a dobili sveučilišne klinike. Treba jasno reći, vi koji se bavite znanošću i obrazovanjem, ne možete imati punu plaću u medicini i punu plaću na fakultetu. Ako radiš u bolnici četiri sata, toliko ti je i plaćeno, ali tada imaš rat s profesorima kao što sam ja imao štrajk od mjesec dana jer sam im ukinuo pravo da rade privatno. - rekao je bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.

- Ovo što je Beroš izbacio je netko drugi napisao i nitko živ to ne razumije. Naši ministri zdravstva oklijevali su se reformom, vodeći računa da se nikome ne zamjere, a najveći problem u hrvatskom zdravstvu je nedostatak upravljanja. - zaključio je Andro Vlahušić u izjavi za portal Južni koju cijelu možete čitati OVDJE.