Utorak, 28 Lipanj 2022 13:39

Uz raspravu o ŽUC -u: Župan Dobroslavić Igri Šain Kovačević poručio da je revolucionarka

Piše:
Župan Dobroslavić i vijećnica Šain Kovačević Župan Dobroslavić i vijećnica Šain Kovačević Foto: Davor Mladošić (Dobroslavić) i Vedran Levi / CROPIX (Šain Kovačević)

Tijekom rasprave o prvim izmjenama i dopunama Financijskog plana Županijske uprave za ceste na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije vijećnica Igra Šain Kovačević (Nova ljevica) podsjetila je na projekt ceste Korčula – Račišće te istaknula kako svi vijećnici u Skupštini, kad je taj projekt u pitanju, kako je rekla, „sudjeluju u prevari jer rebalansiraju sredstva za projekt za koji nemaju ugovor”.

- Nakon što smo podnijeli kaznene i prekršajne prijave mi ponovo iste te novce rebalansiramo za projekt za koji nemamo ugovor. Dakle, ugovor nije potpisan, iako je rečeno da će se potpisati sutra, ubrzo. Nemamo odluke o financiranju ovog projekta, nemamo potpisan ugovor, ali zato imam službeno formalni odgovor Ministarstva pomorstva koje kaže da u tom pozivu novca nema. - rekla je Šain Kovačević.

- Naravno, ako je netko iz HDZ-a obećao da će novci doći onda je vrlo izvjesno da hoće, ali mi danas ponovo ponavljamo osnovanu sumnju da ponavljamo kazneno djelo. Toliko o legitimitetu ove Županijske skupštine. Zapravo svi sudjelujemo u prevari jer kad bi se nekim slučajem ta sredstva uklonila iz financijskog plana trebala bi se poništiti javna nabava za koju nema novca, a javna nabava za ovaj projekt traje već dvije godine, toliko o tome da nema obmane. - rekla je Šain Kovačević.

- Kolegica stvarno ustraje u svome. Prava revolucionarka! - odgovorio je Šain Kovačević župan Dobroslavić te dodao kako ugovor nije uvjet za planiranje sredstava u proračunu ŽUC-a.

- Pisali ste kaznenu prijavu. Nas nisu zvali i ne vjerujem da će nas zvati jer to što ste vi tamo mogli napisati nema nikakve veze s kaznenim djelom. Kad se u proračunu planiraju sredstva ne mora se imati ugovor, valjda to razumijete. Vi ste vijećnici i morate znati određen stvari da bismo mogli meritorno raspravljati. Ne mora se imati ugovor. Kad pravimo proračun, što mislite, da imamo potpisani ugovor, ma nemamo, naravno da nemamo. Nije uvjet za stavljanje u proračun nikakav ugovor i želim da to znate. - kazao je Dobroslavić.

Što je istina, što je laž, smatra vijećnik Marko Giljača (SJG), stoji u općem dijelu proračuna.

- Vidjet ćemo je li točno sve što ste rekli. Mi smo dobili u materijalima dvije tablice. Nismo dobili obrazloženje financijskog plana i u tom se obrazloženju ništa ne mijenja. I dalje stoji ono što smo izlagali uz prosincu 2021. i stoji da se poziva na ugovor iz srpnja 2020., što je laž i neistina. Stoji u općem dijelu proračuna koji smo usvojili u prosincu 2021. Vi nam niste donijeli promjenu, a u međuvremenu ste rekli da taj ugovor ne postoji. I dalje se pozivate na nepostojeći ugovor. - rekao je Giljača.

Ravnatelj ŽUC-a Ivo Kaštelan kratko mu je odgovorio kako su prve izmjene Financijskog plana ŽUC-a za 2022. napravljene u sukladno Zakonu o proračunu i Statutu Županijske uprave za ceste.