Utorak, 08 Prosinac 2020 14:30

Taktike omalovažavanja

Pet mjeseci do lokalnih izbora gradonačelnik Mato Franković prognozirao je kako drugog izbornog kruga neće ni biti jer će bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića poraziti u prvom krugu. Vlahušić vjerojatno jest Frankovićev najozbiljniji rival, a drugi izborni krug ipak je neizbježan pa čak i u slučaju da je Vlahušićev rejting precijenjen.

Piše: Nikolina Metković

Otkad se održavaju neposredni lokalni izbori na dubrovačkom se području nije dogodilo da netko od gradonačelničkih kandidata pobjedu odnese već u prvom krugu. Najozbiljniji Frankovićev protukandidat je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Dvojac je to koji će se najvjerojatnije „tući” i u prvom i u drugom krugu. Čak i uz uvjet da mu rejting među biračima nije više toliko dobar, a zasigurno jest padao, Vlahušić ostaje Frankovićev najveći izazivač jer ostali su preslabi. Vrijeme za stvaranje kandidata koji bi ozbiljnije ugrozio Frankovića nisu iskoristili, a neki stari kandidati ponovo će biti kandidati za gradonačelnika

Kad je u pitanju drugi krug za kojeg Franković najavljuje da ga neće biti, on je i više nego izvjestan, prvenstveno zbog velikog broja kandidata koji će se natjecati za gradonačelnika, a oporba je praktički nesposobna ozbiljnije ugroziti Frankovića.

Inače, ni lokalni zbori 2009. godine, prije kojih se smjena vlasti mogla namirisati u zraku, nisu prošli bez drugog kruga. U tom vremenu političkog prevrata kada su građani na birališta izašli u znatno većem broju nego u izbornim ciklusima poslije, Vlahušić je Šuicu dobio u drugom krugu.

Naime, u prvom krugu 2009. Vlahušić je osvojio 8 383 glasa, a Dubravka Šuica 7 641 glas. Izbornu pobjedu Vlahušić je ostvario u drugom krugu, osvojivši 11 924 glasa dok je Dubravka Šuica dobila 9 796 glasova birača.

Godine 2009. Vlahušić i Šuica nisu bili jedini kandidati za gradonačelnika Dubrovnika. Natjecala su se naime još dva marginalna kandidata, Marija Delija i Pero Vićan koje su podupirale njihove nezavisne liste.

U izbornim ciklusima koji su uslijedili poslije, što redovnim, što izvanrednim, Vlahušić nikad više nije ponovio izborni rezultat iz 2009. godine. Na izborima 2013. u drugom krugu podržalo ga je 10 294 birača dok je HDZ-ovu kandidatu Teu Andriću povjerenje dalo 6 418 birača.

Franković i Vlahušić prvi put jedan nasuprot drugog stali su u prijevremenoj izbornoj utakmici 2015. godine. Vlahušić je te izbore dobio, ali ne s prednošću koju je očekivao. Podržalo ga je 9 059 birača dok je Franković osvojio 8 587 glasova.

Dvije godine poslije, na redovnim lokalnim izborima, na kojima se Vlahušić zbog presude za Aferu Šipan nije mogao kandidirati, Franković je s gotovo tri tisuće glasova prednosti u drugom krugu pomeo HNS-ova kandidata Valentina Dujmovića. Franković je dobio 8 995 glasova, a Dujmović 5 648. Pitanje je bi li Vlahušić na tim izborima slavio sve u da se mogao kandidirati.

Dok mu se sudi za Aferu Revelin, a nakon što mu je istekao probacijski rok za Aferu Šipan, bivši gradonačelnik Andro Vlahušić sprema se za još jednu izbornu utrku u kojoj namjerava dobiti povjerenje birača za novi gradonačelnički mandat.

Predstojeći lokalni izbori za Vlahušića su svojevrsna bitka života, jer on naime smatra da mu je HDZ, podržavši izmjene zakona kojima mu je nanesena šteta, onemogućio kandidiranje i političko djelovanje te umanjuje svoju krivnju u Aferi Šipan.

Protekle četiri godine HDZ-ovci su ime Andra Vlahušića rijetko izgovarali. Iz ormara u gradskoj upravi gotovo pa i nisu vadili kosture iz njegovih mandata. Vlahušićeve provokacije su manje-više ignorirali, pustivši da o njemu, kao osuđenom gradonačelniku Dubrovnika, govori njegova presuda jer političari naime ne bi smjeli nikada, ali baš nikada biti uhvaćeni s prstima u pekmezu. U HDZ – u su Vlahušića zapravo pokušali marginalizirati, na neki način omalovažiti.

Percepcija birača o Andru Vlahušiću u protekle četiri godine svakako se mijenjala pa je zapravo pravo pitanje može li Vlahušić uopće pobijediti Frankovića. Osim što se u politici, jednom kad izgubiš, teško vratiti na tron, HDZ će svakako birače podsjećati kako je Vlahušić ipak osuđeni gradonačelnik koji bi iznova mogao biti osuđen.

Vlahušić inače u posljednje četiri godine također svaku priliku koristi ne bi li omalovažio Mata Frankovića i sve što Franković napravi pripisuje sebi, ističući kako mu je on sve to ostavio „u amanet”. Konkretne programe na temelju kojih će pokušati osvojiti povjerenje birača još ne iznosi.

Vlahušiću, ali i oporbi, pred izbore bi zapravo najviše odgovarao kaos, no kvalitetnim mjerama usmjerenim prema poduzetnicima i ranjivim skupinama građana, Franković je taj scenarij vjerojatno izbjegao. No, kako se lokalni izbori održavaju u vrijeme kad bi u Dubrovniku sezona trebala biti u punom zamahu, ako njezini efekti izostanu, naravno da će se za to kriviti aktualna vlast, odnosno Franković.

Ipak, u krizi poput ove koja je cijeli svijet bacila na koljena, apsurdno je kriviti bilo koju vlast što nema turista. Doduše, sve one političare koji su se izmjenjivali na vlasti itekako treba kriviti što u proteklih 30 godina nisu stvorili niti jednu novu vrijednost, a nove vrijednosti i vizije s odmakom od masovnog turizma na koji smo navikli i ustrajnost u njihovoj provedbi, trebaju biti temelj predizbornih programa svih stranaka, uključujući Vlahušića i Frankovića.

Franković te promjene već najavljuje dok Vlahušić trenutno ne nudi ništa više osim Disneylanda i masovnog turizma. Fokusiran na društvene mreže, poput kakva revolucionara stvara neku građansku sljedbu. Osim što svaka revolucija na kraju pojede svoju djecu, ni izbore još nitko nije dobio dižući revolucije na društvenim mrežama.

Kad je u pitanju Frankovićeva izjava da će pobijediti u prvom krugu, ostaje nejasno zašto u startu mobilizira Vlahušićevo biračko tijelo. Je li se možda samo nespretno izrazio ili i njemu fali malo adrenalina.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019