Nedjelja, 28 Ožujak 2021 13:52

Središnju misu na Cvjetnicu u Katedrali predvodio don Katušić

Središnju misu na Cvjetnicu u Katedrali predvodio don Katušić Foto: Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje središnje euharistijsko slavlje u Dubrovniku održano je u Katedrali, a predslavio ga je rektor crkve sv. Vlaha u Dubrovniku Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Koncelebrirao je katedralni župnik don Marin Lučić.
 
U propovijedi je rektor Katušić istaknuo kako postoje mnogi važni događaji u našim osobnim životima kojih se sjećamo, događaji u našoj povijesti i povijesti naroda koje prenosimo i koji su nas obilježili, no ni jedan događaj u povijesti nije tako obilježio čovječanstvo kao što je događaj izdaje i ubojstva Isusa iz Nazareta.

Događaj Isusove izdaje, muke, smrti i na koncu uskrsnuća, dramatično je opisan u evanđeljima, ali u tom izvještaju pronalazimo i povijest ljudske zavisti, ljudskih interesa, povijest nasilja, povijest osude i smrti nevinoga.

- Nažalost, kada o tome razmišljamo prepoznajemo da nema ničeg posebnog u tome, naša povijest je prepuna toga: zavisiti, osude, nasilja i smrti nedužnih. Ono što je osobito u izvještaju koji smo slušali, ono što je obilježilo čovječanstvo i naše osobne živote, svijet u kojem živimo, jest kako se Isus iz Nazareta, dok prolazi posljednje trenutke života, s time nosi. - rekao je don Katušić, dodavši kako je ključan trenutak koji Isus prije muke provodi u molitvi.

Nakon mise započelo je 40-satno klanjanje u katedrali pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koji će biti izložen u nedjelju do večernje mise te u ponedjeljak i utorak od jutarnje do večernje mise. Vjernici mogu doći tijekom ta tri dana i zadržati se u osobnoj molitvi poštujući epidemiološke mjere.

dpp