Utorak, 07 Svibanj 2019 13:20

Rossetti: Ako se netko srami ili boji izvjesiti barjak na taj dan, bolje da 1. maja ukinemo

Piše:
Rossetti: Ako se netko srami ili boji izvjesiti barjak na taj dan, bolje da 1. maja ukinemo Foto: DPP

Kako je i sam rekao, vijećnika Rikarda Rossettija (DUSTRA) zasmetao je način na koji je u Dubrovniku obilježen 1. maj pa je pitao gradonačelnika zašto nigdje nema državne zastave te zašto su neke trgovine radile na Praznik rada.

- Čuo sam da se u Parku Luja Šoletića u Gružu dijeli grah pa sam se zaputio pješke u Gruž, ne radi graha nego da bi sreo neke meni drage ljude. Sve butige putem su bile zatvorene, a nigdje državne zastave, pa čak ni na državnom Elektrojugu. Dođem u Gruž, Placa radi, a u Robnoj kući pitam u Pema kako to da rade, a odgovara mi blagajnica da im je naređeno da moraju. - rekao je Rossetti, zapitavši se što se dogodilo s proslavom međunarodnog Praznika rada.

- To je dan koji nije vezan za nijednu ideologiju, moja dva nona bili su obrtnici i slavili su i Božić i 1. maj. Kad se već ovako ponašamo, nemojmo glumatati radi EU i ne znam radi koga da slavimo Praznik rada. Ako se netko srami ili boji izvjesiti barjak na taj dan, bolje da 1. maja ukinemo. - kazao je Rossetti, pitavši gradonačelnika „tko je u ovom gradu odgovoran da se poštuje svaki državni praznik”.

Kad je u pitanju proslava 1. maja, Rossetti je vijećnicima pokazao fotografije njegova nona iz 1922. godine, a na kojima se jasno vidi kako su u to vrijeme u Gradu Dubrovniku slavio Praznik rada.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio je Rossettiju kako je do ljudi na koji će način proslaviti Praznik rada.

- Sigurno je sve do ljudi, ljudski faktor definira hoće li netko raditi ili ne, a zakonom nije zabranjeno raditi na državne praznike. Brojne su ustanove radile na 1. svibnja, kao i na Božić ili Uskrs. Puno blagdana imamo tijekom kojih određene ustanove i institucije rade i obavljaju svoje djelatnosti, pa i trgovine naravno. Što se tiče prava radnika, mislim da se ona na području Grad iznimno poštuju, više iz razloga vrlo jake konkurencije, jer znaju poslodavci da će im radnici otići negdje drugdje jer, hvala Bogu, imaju gdje otići. - rekao je Franković te se osvrnuo na državne zastave koje bi trebale biti istaknute za vrijeme svih državnih praznika.

- Isticanje državne zastave je obveza i postoji institucije poput Državnog inspektorata koji bi to trebao pratiti, kontrolirati i kažnjavati one koji ne ističu zastave. Nekad se pitam zašto svi mi ne veličamo zastavu zbog koje su branitelji dali život. Jedno vrijeme kad bi netko istaknuo zastavu ispred kuće mislili bi da je poludio i govorili „vidi ovog desničara”, a ta se tradicija isticanja zastave poštuje u svim državama, posebno u SAD-u. Nema kuće koja za praznike ne ističe američku zastavu. Na nama političarima je da ističemo hrvatske zastave na našim skupovima jer zastava i himna su osnova svake države. Puštajući himnu, dižući se na zvuk himne, poštujemo žrtvu svih onih koji su pali da bi nama danas ta himna svirala i vijorila se državna zastava. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.