Utorak, 26 Studeni 2019 04:48

Razoran potres s epicentrom u Albaniji razbudio Dubrovnik; treslo se sve do Bugarske

Jak i potres dužeg trajanja osjetio se u 3 sata i 54 minute na dubrovačkom području. Kako navodi Seizmološka služba Republike Hrvatske „zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji”. Drugi izvori navode i 6.4 stupnja. Epicentar potresa bio je u Jadranskom moru 11 kilometara od obale Drača na dubini od 7 kilometara.

„Magnituda potresa iznosila je 6.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja. Prema dojavi građana potres se osjetio u širem dubrovačkom području.” - navode iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Može se nadodati da se ovaj potres osjetio u široj regiji, osim na dubrovačkom i području BiH i Crne Gore, treslo se još i u Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji i Bugarskoj.

Novosti u 6:03 sati:

Područje Albanije treslo se cijelu noć i rano jutro. Prije ovog najjačeg zabilježena su dva potresa, jedan od 4.4 stupnja u 2:47 sati i 3.1 stupnja po Richteru u 3:19 sati, oba na kopnu na području Drača.

Do 6 sati ujutro, odnosno prema podacima emsc-csem ažuriranim u 6 sati, čak deset potresa dogodilo se nakon najjačeg, od kojih su dva na kopnu bila najsnažnija, u 3:59 od 5.1 te u 4:03 sata od 5.3 stupnja po Richteru. Nakon toga do 6 sati treslo se još tri puta s epicentrom u moru, te pet puta s epicentrom na kopnu desetak kilometara od Drača.

Niti jedan od tih potresa nije se osjetio na dubrovačkom području.

Područje Albanije inače je u rujnu pogodio potres od 5.8 stupnjeva po Richteru što je bio najjači potres u posljednjih 30 godina u toj zemlji te je tada nastala velika materijalna šteta, više od 500 kuća je bilo znatno oštećeno, a ozlijeđeno je stotinjak ljudi.

Prema prvim informacijama sinoćnji niz potresa, posebno onaj najjači, ponovo je učinio veliku materijalnu štetu, a strahuje se i da ima veći broj ozlijeđenih, no službenih informacija do zaključenja ovog teksta nije još bilo.

D.M.

Video sadržaj