Srijeda, 15 Lipanj 2022 18:46

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić o reformi zdravstva: Mi smo zapravo hibrid opće bolnice i KBC -a

Piše:
Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić Foto: dpp

Reformu zdravstva resornog ministra Vilija Beroša kojom se, između ostalog predviđa prenošenje upravljačkih, odnosno osnivačkih prava bolnica na državu, njihovo spajanje, objedinjena javna nabava, ali i zabrana rada šefovima bolnica i bolničkih odjela u privatnim znanstvenim ustanovama, prokomentirao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić. On ističe kako će OB Dubrovnik biti izuzeta od „spajanja”.

- Dubrovačka Opća bolnica zbog svog zemljopisnog položaja i velike udaljenosti od najbližeg bolničkog centra, a to je Split, bit će izuzeta od spajanja. Jednostavno smo stava da to spajanje nije izvedivo. Štoviše, mi smo vjerojatno jedini primjer opće bolnice u Hrvatskoj gdje ne bi trebalo dirati organizacijsku strukturu rada bolnice zbog naših specifičnosti i uvijek kažemo da smo mi zapravo hibrid opće bolnice i KBC -a jer moramo imati puno djelatnosti koje druge bolnice nemaju, a baš zbog zbog udaljenosti i zlatnog sata. - kaže doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić.

- Mi moramo zato primjerice imati interventnu kardiologiju gdje su prošle godine napravljena 423 interventna kardiološka zahvata. Razlike su itekako vidljive, u drugim krajevima imate situaciju da su neke bolnice 10 -tak minuta vožnje udaljene od KBC -ova, imate mjesta i sa po dvije opće bolnice i ne vidim način na koji bi se mi spajali s nekom drugom bolnicom. - rekao je ravnatelj Bekić i dodao kako je KBC Split ionako prva ustanova na koju je „naslonjena” naša bolnica.

- Naša je prva suradnja ustanova KBC Split i ona rijetka stanja koja ne možemo rješavati, poput ugroženih trudnoća ili potreba za neonatološkom skrbi, rješavamo sa Splitom, a nerijetko i sa zagrebačkim ustanovama. - kazao je ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić.

Osvrnuo se i na prenošenje upravljačkih i osnivačkih prava bolnica na državu.

- Bolnice su već bile pod državom kad je bila prva sanacija za vrijeme pretprošle vlade i tada je iz te sanacije Opća bolnica Dubrovnik vraćena sa 107 milijuna kuna duga. Kad sam u svibnju 2016. postao ravnatelj bolnice prema primopredajnom zapisniku dug bolnice iznosio je 107 milijuna kuna. Pozdravljam reforme ukoliko će dovesti do boljeg funkcioniranja i financijske konsolidacije zdravstvenog sustava i jasno poboljšanja dijagnostike i terapije naših pacijenata. Vjerujem da je to i svrha ove reforme. - smatra ravnatelj OB Dubrovnik doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić.