Srijeda, 01 Prosinac 2021 15:32

Prostorni plan izmijenjen, Franković kaže kako će Vlada projekt sportske dvorane proglasiti strateškim interesom države

Piše:
Ovako bi trebala izgledati buduća dvorana u Dubrovniku Ovako bi trebala izgledati buduća dvorana u Dubrovniku Foto ilustracija: Grad Dubrovnik

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika usvojilo je Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Sportsko -rekreacijskog parka Gospino polje. Izmjene se odnose na predio na kojem se sportski kompleks planira dopuniti s polivalentnom dvoranom s pratećim sadržajima te korekciju kolnika i prometa u mirovanju.

Nezavisni gradski vijećnik Andro Vlahušić kazao je kako dvorana vjerojatno neće biti napravljena u roku.
- Ljudi su zabrinuti jesu li ova obećanja realna, jer ako nije riješeno pitanje financiranja i imovinsko pravni odnosi, pitanje je može li se dvorana napraviti do Svjetskog prvenstva 2025. – rekao je Vlahušić.

Predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica odgovorio je kako je prvenstvo u siječnju 2025. te kako se dvorana može otvoriti 18 mjeseci od dana kada su počeli radovi.
- Postoji šansa da će se postupak javne nabave iskomplicirati, što je uvijek realna mogućnost. To su dvije godine ozbiljnog posla nakon što pročelnik potpiše ugovor, mi dvoranu možemo izgraditi za dvije godine. – kazao je Potrebica.
Gradonačelnik Mato Franković priznao je kako su rokovi skučeni.

- Mi smo na početku htjeli postojeću sportsku dvoranu uklopiti u novu dvoranu, međutim to ne odgovara svjetskim standardima. Ova dvorana planirana je tako da se može razdijeliti na više manjih dvorana te će se tu moći održavati i koncerti, kongresi i sajmovi. – rekao je Franković.

- Što se tiče imovinsko pravnih odnosa, mi tu imamo privatne vlasnike, ali njih možemo izvlastiti zahvaljujući novom zakonu. Već smo vodili neke razgovore s ljudima te vjerujem da ćemo biti u suglasju. - odgovorio je Franković nezavisnom vijećniku Andru Vlahušiću o imovinsko pravnim odnosima.

Oko pitanja financiranja dvorane, Franković je kazao kako će projekt biti proglašen strateškim od strane Vlade Republike Hrvatske.
- Nakon što donesemo sve potrebne odluke, ovaj će se projekt proglasiti strateškim projektom Republike Hrvatske te ćemo imati potpunu podršku vlade. – kazao je Franković.

Gradonačelnik je također dao predviđeni vremenski plan projekta. Kazao je kako bi Grad građevinsku dozvolu mogao dobiti u veljači 2023. godine te bi zatim javna nabava idealno završila u lipnju te godine.
- Siječanj 2025. je 18 mjeseci od tada. Jesmo u skučenim rokovima ali mislim da imamo priliku. Trebamo uprijeti sve snage da ovo napravimo jer to je nešto što ostavljamo budućim generacijama. – zaključio je Mato Franković.