Četvrtak, 05 Studeni 2020 11:54

Ploviti se mora, ali i platiti porez

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko - neretvanske utvrđena je osnova sumnje da je 42 - godišnji vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz okolice Dubrovnika, koje se bavilo pružanjem izletničkih usluga, tijekom 2019. počinio kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i carine i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, navodi se u priopćenju PU dubrovačko – neretvanske, no nema podataka o kojoj je tvrtki, odnosno turističkoj agenciji riječ.

„Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, pružajući usluge izletničkog prijevoza turista morem, naplaćivao usluge u gotovom novcu, a da nije izdavao fiskalizirane račune čime je pred Poreznom upravom prikrio stvarnu obvezu trgovačkog društva po osnovu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Na opisani način prisvojio je iznos od gotovo milijun kuna, na štetu imovine trgovačkog društva o čijoj imovini se trebao brinuti. Isto tako je utvrđeno da je oštetio Državni proračun RH za neprijavljenu obvezu plaćanja poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit u iznosu od 281.693 kuna.” - piše u priopćenju.

Također, utvrđena je sumnja da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga budući da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve prihode društva iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva. Protiv vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

dpp