Četvrtak, 19 Siječanj 2023 18:13

Marin Krstulović: Ako ne bude dostave spreman sam sjesti na bocu plina ispred gradske uprave

Piše:
Marin Krstulović ističe da cijena za dostavljače plina ne može biti ista kao i za ostale koji vozilima žele u Grad Marin Krstulović ističe da cijena za dostavljače plina ne može biti ista kao i za ostale koji vozilima žele u Grad Foto: dpp

Dok stanovnici strepe hoće li im u petak biti dostavljene boce plina koje su naručili, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović smiruje situaciju te ističe kako će tvrtka Platanus, s čijim je predstavnikom razgovarao, plin u petak dostaviti u Grad. No, oni koje plinom opskrbljuje Petrol mogli bi se ostati bez boca koje su naručili.

- Ja sam ispred Kotara zvao predstavnike Platanusa i Petrola. Iz Platanusa su obećali kako će nastaviti s dostavom plina u Grad putem karića, no rekli su da u slučaju lošeg vremena možda neće moći dostaviti plin na predviđeni dan. - rekao je Krstulović te je otkrio što su mu rekli iz Petrola, tvrtke koja također vrši dostavu plina u Grad.

- Predstavnik Petrola izjavio je da čekaju da im legne uplata iz Zagreba nakon čega će nastaviti dalje s opskrbom. - rekao je Krstulović te istaknuo kako u gradskoj upravi moraju razlučiti da je dostava plina osnovna potreba stanovnika Grada.

- Dostava plina je komunalna i socijalna kategorija i cijena te dostave ne može biti izjednačena s ostalim ulascima u Grad kao što su svadbe. Dostava plina stanovnicima nije luksuz i na gradskoj upravi je da omogući da se ona uredno obavlja kakva god bila situacija. Što god bilo, dostava plina u Grad mora biti redovna i na Gradu je da definira kako će se ona odvijati. - kazao je Krstulović te istaknuo kako bi u gradskoj upravi problem mogli riješiti na način na koji ga je u cavtatu riješila Općina Konavle.

- U Cavtatu imaju godišnje i polugodišnje karte koje su ukupno jeftinije jer svi ćemo se složiti da je cijena ulaska u Grad previsoka i ona se mora iskomunicirati između predstavnika dostavljača i gradske uprave. Treba izmijeniti pravilnik o ulasku vozila u Grad, a cijena se za godišnje ulaske u ovakvim slučajevima treba smanjiti kako bi stvari mogle jednostavno funkcionirati. Ova situacija gdje pilamo granu na kojoj sjedimo nikome ne odgovara, niti Gradu Dubrovniku niti dobavljačima. - smatra Krstulović.

Naglasio je kako dostave, otkad ju je preuzeo Sanitat, u Gradu nema.

- Treba jasno reći da otkad je Sanitat preuzeo dostavu, ona u Gradu ne postoji. Sva dostava koja se vrši je u sivoj zoni i vrijeme je da Sanitat konačno počne raditi ono za što je od Gradskog vijeća dobio ovlasti. Dostavljačima plina nije jednostavno svaki mjesec plaćati oko 400 eura za ulazak u Grad s obzirom na broj stanovnika u Gradu i rješenje je u izmjeni pravilnika o ulazu u Grad. - rekao je Krstulović te dodao kako je u slučaju da se dostava plina obustavi spreman i prosvjedovati.

- Ja sam još jučer bio spreman sam poći ispred i sjesti na bocu plina ispred gradske uprave, ali kako su mi iz Platanusa obećali da će dostavljati plin, a iz Petrola rekli da čekaju uplatu iz Zagreba kako bi nastavili, s moje strane neće biti prosvjeda, ali onog trenutka kad dostava stane svi ćemo se dići na noge jer će nas dovesti u situaciju da radimo neke oblike prosvjeda. - istaknuo je Krstulović.

- Iz Platanusa su rekli da, ako ne bude kiša, boce u petak dolaze u Grad, a ljudi koji su plin naručili u Petrola morat će pričekati da sjedne uplata na proračun grada Dubrovnika. Nedavno sam inače razgovarao i s predstavnicima trgovačkih lanaca radi visokih cijena u butigama u Gradu i kad ih pitate zašto je u Gradu sve skuplje nego u ostatku Dubrovnika, kažu kako im je ulazak dostavnih vozila u Grad preskup. Treba naći neki model da se ulazak u Grad podijeli prema nekim kategorijama. Redovna dostava plina stanovnicima mora biti omogućena. Žena od 80 godina mora donijeti bocu plina u Grad, a očito se nitko ne pita kako će je donijeti. - rekao je predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović.